Krant: ‘Volgend jaar einde energiebedrijf Delta’

Krant: ‘Volgend jaar einde energiebedrijf Delta’

19 september 2016 – De Zeeuwse krant PZC concludeert dat het Zeeuwse energiebedrijf Delta volgend jaar zal ophouden te bestaan. De kerncentrale maakt volgens de PZC € 65 mln verlies per jaar, een verlies dat het bedrijf (dat uiterlijk 1 juli volgend jaar moet splitsen) niet zal kunnen dragen.

De aandeelhouders van de kerncentrale (Delta 70% en RWE 30%) zwijgen over hoeveel verlies de kerncentrale momenteel lijdt, omdat dat concurrentiegevoelige informatie is.
De krant is zelf aan het rekenen geslagen en concludeert dat de kerncentrale in 2015 € 65 mln verlies moet hebben geleden.
Uit het artikel van de PZC
‘(…) Delta moet 1 juli volgend jaar gesplitst zijn. Dat betekent het eind van het energiebedrijf. Verschillende onderdelen staan nu in de verkoop. Zoals dat wel kan bij een gasgestookte of kolencentrale, kan Delta de kerncentrale niet even stilzetten. Dat is technisch, contractueel en financieel lastig.
Verkoop is ingewikkeld, want Borssele mag niet in buitenlandse handen komen. Binnenlandse kopers zijn er niet. Omdat EPZ het zonder moeder Delta niet redt, hopen de aandeelhouders van Delta – provincie en gemeenten – op financiële ruggensteun van het Rijk. Minister Kamp van Economische Zaken weigert dat tot nu toe, maar op verzoek van de PvdA in de Kamer laat het kabinet nu wel alle feiten en cijfers van de kerncentrale onderzoeken. (…)’

Bronnen
PZC, 17 september 2016: Borssele kost Delta 65 miljoen (via Blendle)
Zie ook
FluxEnergie, 25 mei 2016: Milieuorganisaties vragen om sloop kerncentrale Borssele
Foto kerncentrale Borssele: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.