‘Laat je niet voor de gek houden door de grote oliemaatschappijen’

17 juni 2015 – Vrij Nederland reageert op het pleidooi van oliemaatschappijen voor een hogere CO2-belasting op fossiele brandstoffen. ‘Laat u niet voor de gek houden’.

In de serie waarin VN-redacteur Evert Nieuwenhuis duurzaamheidsclaims tegen het licht houdt, schrijft hij deze week: ‘ (…) Feitelijk is dit pleidooi een aanval op de nieuwe concurrent van oliemaatschappijen: kolenbedrijven. Geen energiebron is vervuilender dan kolen, en een CO2-belasting zou heel wat kolen in de grond houden. Niet toevallig hebben Shell en andere fossiele giganten zwaar geïnvesteerd in gas, het alternatief voor kolen. Onlangs kocht Shell gasreus BG voor 63 miljard euro, de grootste deal in de olie- en gassector in meer dan tien jaar. Ook ondergrondse opslag van CO2 vaart wel bij een CO2-belasting, en laat Shell daar nou ook net in investeren.
Er is niets mis met welbegrepen eigenbelang, zeker niet als dat een duurzame toekomst brengt. Maar laat u niet voor de gek houden: Shell gaat onverminderd door met het boren naar olie in kwetsbare arctische gebieden. Ook de zeer vervuilende winning van olie uit Canadese teerzanden staat Shells groene toekomst kennelijk niet in de weg. Shell is en blijft een fossiel bedrijf, ook al zegt Van Beurden dat Shell aan het einde van de eeuw ‘voor een heel, heel groot deel’ zijn geld verdient met groene energie. Vooralsnog gaat voor elke 33 euro die het investeert slechts 1 euro naar groene energie. (…)’

 

Bronnen
Vrij Nederland, 17 juni 2015: Het geweten (via Blendle)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.