Lage olieprijs: ontslag en verlies zijn slechts het halve verhaal

2 november 2015Met de kwartaalcijfers van de grote oliebedrijven en toeleveranciers werd weer duidelijk hoe de aanhoudend lage olieprijs zijn sporen nalaat. Maar slechte financiële resultaten en ontslagen zijn niet het hele verhaal.

De presentatie van de kwartaalcijfers van de grote olieconcerns waren vorige week weinig vrolijk.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Shell spande de kroon met een verlies van 6 miljard euro in het derde kwartaal. ExxonMobil zag gisteren zijn winst over dezelfde periode gehalveerd. Chevron en Total meldden allebei een winstdaling van rond de 68 procent. BP deed het met 40 procent minder. (…)’

De aanhoudend lage olieprijs maakt dat de bedrijven minder winst maken. Omdat ook de voorspellingen voor de olieprijs niet erg rooskleurig zijn, snijden de bedrijven in hun kosten: veel ontslagen en minder investeringen. Zo maakte Shell vorige week bekend, bovenop de 6500 ontslagen nog eens 1000 arbeidsplaatsen weg te snijden. En Chevron gaat 6000 tot 7000 banen schrappen, meldt het FD. Verder verlagen de olieconcerns hun investeringen. BP investeert dit jaar bijvoorbeeld zo’n 19 miljard euro, 5 tot 7 miljard minder dan eerder verwacht.

Dividend
Door zo in de kosten te snijden, kan bijvoorbeeld Shell wel hetzelfde dividend blijven uitkeren aan zijn aandeelhouders. ‘Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen verwacht dat Shell in staat zal zijn ook in de toekomst het dividend op peil te houden’, aldus het FD.

Raffinage
Een meevaller voor de olieconcerns: de raffinagetak deed het wel goed. ‘Dankzij een 46% hoger resultaat van de raffinageactiviteiten wist Shell nog wel een operationele winst op concernniveau te boeken’, aldus het Financieele Dagblad. En in een ander artikel van dezelfde krant: ‘De winst in de raffinagetak van BP steeg het afgelopen kwartaal fors, van $1,5 mrd naar $2,3 mrd.’ Ook Chevron, Total en ExxonMobil wisten de winstval te beperken door de goede zaken in de raffinagetak.

BG: minder winstdaling dan verwacht
‘Het bedrijf waar Shell in april een bod op deed, bracht de afgelopen maanden diverse nieuwe putten in productie, waardoor BG zijn volumes met 26% kon vergroten’, aldus de Telegraaf. De winst daalde toch nog met 63 procent.

Rekenen met 60 dollar
De olieconcerns hebben de prijs aangepast waarmee ze beoordelen of een project rendabel is. Financial Times schrijft dat, ondanks dat niemand goed kan voorspellen hoe hoog de olieprijs wordt, de bedrijven rekening houden met 60 dollar. Dat heeft wel uitstel en afstel van grote projecten tot gevolg.

Uit een bericht van de Financial Times
‘(…) Hence BP’s decision to delay its Mad Dog 2 project in the Mexican Gulf. Along with French oil major Total, the UK-based energy group has pledged to balance its books on $60 oil, aiming to cover its dividend from cash flow by 2017. Norway’s Statoil also says the “break-even” price for its Johan Castberg project in the Arctic, awaiting a green light, is now $60 a barrel. (…)’

Kansen voor kleine bedrijven
De projecten die voor de grote olieconcerns niet meer interessant zijn, kunnen dat wel zijn voor kleinere bedrijven. Zo startte EnQuest na tien jaar weer de productie uit het Alma-veld, het eerste olieveld in de Noordzee waar in 1975 olie werd gewonnen. EnQuest is van plan meer verlaten olievelden opnieuw in productie te nemen.

Uit een bericht van de Financial Times
‘(…) Modern technology means it can remove 95 per cent of the water from the oil it extracts, which is why it has been able to restart production where other companies have failed. (…)’

Toeleveranciers
Niet alleen de oliebedrijven zelf, maar ook toeleveranciers hebben last van de lage olieprijs.

‘Brunel houdt last van de malaise in de olie- en gassector. De detacheerder meldde gisteren dat de omzet in het derde kwartaal met 17 procent is gedaald ten opzichte van een jaar eerder, tot 291 miljoen euro’ aldus De Gelderlander.

‘De Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Schlumberger heeft in het derde kwartaal veel last gehad van de lagere olieprijs. Het concern zag zijn winst fors afnemen ten opzichte van een jaar eerder’, schrijft de Telegraaf.

Veel offshore dienstverleners komen in de problemen. Met name degenen die aan exploratie werken, aldus Olde Bijvank van offshorebedrijf Vroon in het Financieele Dagblad. Een voorbeeld is Fugro. De bodemonderzoeker kondigde weer een ontslagronde aan. Het bedrijf is voor 78 procent van de omzet afhankelijk van de olie- en gasindustrie en die opdrachten lopen terug. Andere dienstverleners zijn minder afhankelijk van olie en gas. ‘Neem Tideway en Van Oord bijvoorbeeld, ‘natte’ aannemers die in de afgelopen jaren sterk hebben uitgebreid in het bouwen van windparken op zee’, aldus het FD.

Bronnen
The Wall Street Journal, 30 oktober 2015: Inexpensive Oil Isn’t Shell’s Only Problem (via Blendle)
Telegraaf, 31 oktober 2015: Minder winst ExxonMobil (via Blendle)
Volkskrant, 30 oktober 2015: Bodemonderzoeker Fugro heeft last van lage olieprijs (via Blendle)
Telegraaf, 31 oktober 2015: BG Group presteert beter dan verwacht (via Blendle)
Trouw, 31 oktober 2015: Oliewinsten halveren of erger (via Blendle)
De Gelderlander, 31 oktober 2015: Brunel: last van oliemalaise (via Blendle)
Financial Times, 29 oktober 2015: Shell swings to $7.4bn loss on oil price slump and axed projects (registratie)
Financial Times, 28 oktober 2015: Oil majors rush cuts to hit $60 break-even (registratie)
Financial Times, 28 oktober 2015: EnQuest restarts production at first North Sea oilfield (registratie)
Financieele Dagblad, 11 juli 2015: In Rotterdam zit het tegen, maar het is nog geen Stavanger (registratie)
Telegraaf, 27 oktober 2015: Fors lagere winst olieconcern BP
Financieele Dagblad, 27 oktober 2015: Britse BP presteert beter dan verwacht door raffinagetak (registratie)
Financieele Dagblad, 29 oktober 2015: Miljardenlasten duwen Shell diep in rode cijfers (registratie)
Financieele Dagblad, 30 oktober 2015: Chevron schrapt 6000 à 7000 banen (registratie)
De Financiële Telegraaf, 29 oktober 2015: Raffinagetak helpt Total vooruit
Financial Times, 30 oktober 2015: Chevron and ExxonMobil profits dive amid oil price rout (registratie)
Financial Times, 30 oktober 2015: BG Group profits hit by plunge in oil prices (registratie)
De Financiële Telegraaf, 15 oktober 2015: Schlumberger voelt lage olieprijs

Zie ook
FluxEnergie, 2 november 2015: Bodemonderzoeker Fugro heeft last van lage olieprijs

Foto: Raffinaderij van Shell in Pernis (Shell)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.