Lage olieprijs – Venezuela vraagt spoedvergadering Opec

Lage olieprijs – Venezuela vraagt spoedvergadering Opec

22 januari 2016 De lage olieprijs brengt Venezuela in grote problemen. President Maduro riep de Opec op voor een spoedvergadering en wil een ‘economische noodtoestand’ afkondigen. Volgens de Britse bank Barclays is het te laat en dreigt het land failliet te gaan. 

Een vat Venezolaanse olie levert nog maar 17 dollar op, zo schrijft Trouw, terwijl de begroting rekening houdt met 60 dollar. De inflatie in het land, dat zwaar leunt op olie-inkomsten, is inmiddels 141 procent, meldt the Guardian.

President Maduro riep de Opec in een spoedvergadering bijeen om iets te doen aan de lage olieprijs.

Uit een bericht van World Oil
‘(…) Venezuela wrote to fellow members of the Organization of Petroleum Exporting Countries requesting an emergency meeting amid the collapse in prices, according to five people with knowledge of the matter. The letter was sent to the 12 other members of the group, the people said, asking not to be identified as the document isn’t public. (…)’

Ook wil Maduro een ‘economische noodtoestand’ voor zestig dagen, zodat hij speciale bevoegdheden krijgt om het beleid bij te sturen.

Uit een bericht van De Standaard
‘(…) Hij wil de brandstofprijzen optrekken en is ook van plan de vaste wisselkoersen van het land de komende dagen te herbekijken. (…)’

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Het parlement, dat vandaag bijeenkomt, zal naar verwachting de economische noodtoestand niet goedkeuren. De oppositie zit er pas twee weken en is blij eindelijk weer wat macht te hebben. Die zal de naderende storm met veel plezier even ‘Maduro’s storm’ laten. (…)’

Alejandro Arreaza van de Britse Bank Barclays vermoedt dat Venezuela, ‘na twee jaar van inactiviteit en de daling van de olieprijzen’ wel eens te laat zou kunnen zijn. Bankroet dreigt, zo schrijft De Standaard.

Niet alleen Venezuela zit in grote problemen. Ook Nigeria riep de Opec voor een spoedvergadering bijeen, aldus de Wall Street Journal.

Bronnen
Trouw, 22 januari 2016: Venezuela roept Opec bijeen (via Blendle)
De Standaard, 22 januari 2016: Venezuela op weg naar bankroet (via Blendle)
The Guardian, 16 januari 2016: Venezuela president declares economic emergency as inflation hits 141%
The Wall Street Journal, 21 januari 2016: Nigeria Seeks Emergency OPEC Meeting
Latin Post, 21 januari 2016: Venezuela Calls for Emergency OPEC Meeting

Foto: Opec-vergadering (foto Opec)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.