LAKA trekt veiligheid kerncentrale Borssele in twijfel

9 juni 2015 – Het Landelijk Kernenergie Archief (LAKA) wil onderzoek naar de veiligheid van de kerncentrale in Borssele. De centrale wordt vandaag opnieuw opgestart, nadat hij in mei vervroegd werd stilgelegd voor onderhoud. Er was toen een defect in de noodstroomvoorziening. 

Uit een bericht van LAKA
‘(…) Kerncentrale Borssele is 12 mei stilgelegd nadat was ontdekt dat noodaccu’s niet in orde waren. EPZ, de eigenaar van de kerncentrale, geeft aan dat op 9 juni de kerncentrale weer opgestart zal worden. Ondertussen groeien bij Laka de vragen over het Benchmark-rapport uit september 2013, waarin nog werd geconcludeerd dat Borssele tot de 25% veiligste kerncentrales behoort. De milieuorganisatie wil nu dat dit onderzoek aan peer-review wordt onderworpen om te achterhalen of de 40 jaar oude kerncentrale wel echt zo veilig is als wordt gesteld.
Daartoe dient Laka bij de nucleaire toezichthouder ANVS een WOB-verzoek in waarmee de milieuorganisatie alle gegevens achter het Benchmark-rapport opvraagt. Met behulp van deze gegevens kan een peer-review van het Benchmark-rapport worden gemaakt. (…)’

In de kerncentrale zijn verschillende systemen voor noodstroom. Een systeem bestaat uit twaalf accu-sets die de reactor een paar uur van stroom moeten kunnen voorzien in het geval dat andere systemen falen.

Uit een bericht van EPZ rond de vervroegde onderhoudssluiting
‘(…) Ieder jaar gaat de kerncentrale Borssele in het tweede kwartaal uit bedrijf voor het verrichten van onderhoudswerkzaamheden en het wisselen van splijtstof. Een splijtstofelement gaat ongeveer vier jaar mee, ieder jaar wordt daarom ongeveer een kwart van de splijtstof vervangen. Vanzelfsprekend worden dit jaar ook de accu-sets die niet meer aan de specificaties voldoen vervangen. (…)’

Bronnen
LAKA, 5 juni 2015: Twijfel over veiligheid kerncentrale Borssele
Duurzaam Nieuws, 8 juni 2015: Laka trekt veiligheid kerncentrale Borssele in twijfel
EPZ, 12 mei 2015: Onderhoudsstop Kerncentrale Borssele vervroegd

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.