Lankhorst: ‘Het is te vroeg om gas af te schrijven’

23 augustus 2016 – In een opinieartikel in het FD komt Gertjan Lankhorst, namens de gassector, met een prioriteitenlijstje om het energiesysteem ‘betrouwbaar en betaalbaar te houden’ tijdens de energietransitie. Gas speelt daarin een grote rol. 

Lankhorst, voorzitter van de belangenorganisatie van de gassector KVGN en topman bij GasTerra, valt in het opiniestuk over het pleidooi van Stedin om energiezuinige nieuwbouwwoningen niet meer aan te sluiten op het gasnet. Gas staat onder druk, door de aardbevingsproblematiek in Groningen en het doel minder CO2 uit te stoten, beaamt Lankhorst. Maar gas heeft een belangrijke rol in de energietransitie, vindt hij, en komt met een prioriteitenlijstje.

Uit het opiniestuk in het FD
‘(…) De eerste stap en prioriteit is (veel) minder energie gebruiken, de tweede waar mogelijk hernieuwbare energie inzetten, meestal op basis van zon of wind. Dan volgt hernieuwbaar (groen) gas op basis van bijvoorbeeld vergisting of door de inzet van duurzaam geproduceerde waterstof. Pas daarna komen we op ons Nederlands aardgas, gevolgd door geïmporteerd gas, olie en, zolang het niet anders kan, kolen. (…)
Aardgas zal dus vooral flexibel worden ingezet op plekken waar op dat moment (nog) geen werkbare of betaalbare duurzame alternatieven voorhanden zijn, zoals in het water- en wegvervoer (rijden op vloeibaar aardgas) en in de industrie (gas als grondstof en energiebron). In toenemende mate zullen voor die toepassingen ook hernieuwbare gassen, zoals biogas en waterstof, beschikbaar komen. Die vervullen dezelfde rol als aardgas, maar zijn volledig duurzaam. (…)’

Ook in woningen zal deze weg worden afgelegd, stelt Lankhorst. Op den duur zal aardgas in nieuwe huizen vaak niet meer nodig zijn, maar nu speelt gas nog een belangrijke rol.

‘(…) Gas wordt een maatpak, toegesneden op de juiste situatie, en gaat hand in hand met hernieuwbare energie. Dat is iets anders dan het versneld en ongecontroleerd uitfaseren van een product dat we nog steeds hard nodig hebben om de forse CO2-reductiedoelstellingen te halen en onze energievoorziening veilig te stellen. (…)’

Bron
FD, 23 augustus 2016: Het is te vroeg om afscheid te nemen van gas

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.