Leerdam stemt tegen, verkoop Eneco op losse schroeven

Met een tegenstem van de gemeente Leerdam, goed voor 0,45 procent van de Eneco-aandelen, houden de gemeenten die tegen verkoop van de aandelen stemmen samen een kwart van de aandelen in handen. Dat is genoeg om volledige zeggenschap van een kopende partij te blokkeren. 

De plaatsen waar de gemeenteraad voor verkoop heeft gestemd, waaronder grootaandeelhouder Rotterdam, hebben samen ongeveer 55 procent van de aandelen. Met de tegenstem van Leerdam houden de gemeenten die tegen verkoop hebben gestemd, waaronder Den Haag, een kwart van de aandelen in handen – genoeg om de volledige zeggenschap van een kopende partij te doorbreken. Dat maakt Eneco minder aantrekkelijk voor grote concern die het bedrijf zouden kunnen kopen.

Bezorgde brieven

Na de brieven van Eneco’s ondernemingsraad, haar personeel en coöperatie GreenCrowd, waarschuwden 26 oktober ook grote klanten als de NS, Albert Heijn en KPN stemmende raadsleden dat verkoop ten koste kon gaan van de duurzame koers van het energiebedrijf. Voor de NS is die belangrijk om haar treinen volledig op Nederlandse windstroom te kunnen laten rijden, terwijl ook de Albert Heijn en KPN met Eneco samen werken om hun inkoop te verduurzamen.

Eerder vroegen de OR namens 3.500 Eneco-medewerkers de raadsleden de verkoop te heroverwegen, of in ieder geval harde voorwaarden te stellen over de toekomstige duurzaamheid en werkgelegenheid. Coöperatieplatform GreenCrowd haalde daarnaast bijna 20 miljoen aan toezeggingen op van betrokken burgers en bedrijven die de vrijkomende aandelen desnoods willen opkopen om de duurzame koers van Eneco te behouden.

Bron:

  • Nu.nl, 26 oktober 2017, ‘Grote klanten bezorgd over duurzaamheid bij verkoop Eneco’
  • NOS.nl, 26 oktober 2017, ‘Grote afnemers Eneco bang dat duurzame koers in gevaar komt’
  • Volkskrant, 27 oktober 2017, ‘Verkoop Eneco op losse schroeven na tegenstem gemeenteraad Leerdam’

Lees ook:

Beeld: gemeenteraad Leerdam, stemming verkoop Eneco 26 oktober 2017, via Marieke Kuysters

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.