Legerchef Middendorp: ‘Vechten tegen klimaatverandering’

Legerchef Middendorp: ‘Vechten tegen klimaatverandering’

21 november 2016De commandant der strijdkrachten generaal Tom  Middendorp waarschuwt voor klimaatverandering als bron van onrust en conflict. ‘We moeten voorkomen dat de aarde verder opwarmt en vechten tegen klimaatverandering. Het zou voor iedereen prioriteit moeten hebben.’

Uit het bericht van de Rijksoverheid
‘(…) Klimaatverandering is een ‘risk multiplier’ en kan leiden tot enorme economische schade, sociaal-maatschappelijke onrust en conflict. Daarom zijn nationale en gezamenlijke internationale strategische belangen niet meer te scheiden van het managen van klimaatrisico’s en de overgang naar duurzame energie.
Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp zei dit [zaterdag] tijdens het International Security Forum in Halifax, Canada. Hij sprak daar over klimaat- en energieveiligheid en het te voeren beleid inzake langzaam veranderende dreigingen. “We moeten voorkomen dat de aarde verder opwarmt en vechten tegen klimaatverandering. Het zou voor iedereen prioriteit moeten hebben.” (…)
“Klimaatverandering vraagt om meer dan alleen de eigen bescherming tegen de effecten ervan”, zei Middendorp, waarbij hij verwees naar de gevolgen van klimaatverandering buiten Europa.
“De dramatisch gestegen voedselprijzen vormden bijvoorbeeld de onderliggende problemen van de Arabische Lente, zo blijkt nu uit studies. Misoogsten door droogte lagen weer ten grondslag aan de hoge prijzen. En voor het uitbreken van de Syrische burgeroorlog zijn jaren van droogte vooraf gegaan, waardoor mensen van het platteland naar de steden trokken”.
“Klimaatverandering is daarmee een bedreiging voor veel plaatsen op aarde. Indirect zijn de bedreigingen ook voor iedereen groot. Een gebrek aan voedsel, energie en schoon drinkwater zijn immers de gevolgen. Dit leidt weer tot instabiliteit en kan ontaarden in chaos, conflict en migratie. Kortom, investeren in klimaat is investeren in veiligheid! (…)
Middendorp: “Het is misschien niet altijd gemakkelijk om daar mensen van te overtuigen, maar als het water tot de enkels reikt, is het te laat”. (…)’

 

Bronnen
Rijksoverheid, ministerie van Defensie, 20 november 2016: Middendorp spreekt zich uit voor aanpak klimaatverandering
Foto: Ministerie van Defensie (generaal Middendorp tijdens het International Security Forum in Halifax, Canada)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.