‘Lekkage en brand door slecht onderhoud zonnepanelen’

14 juni 2016 – Dat zonnepanelen zonder goede controle kunnen wegwaaien of lekkage en brand veroorzaken, beseffen de meeste eigenaren veel te weinig. Interpolis wijst erop.

Raymond van der Heide, risicodeskundige bij Interpolis, vraagt in een column bij Z24 aandacht voor de risico’s van zonnepanelen.

Uit de column
‘(…) Al die zonnepanelen hebben ook een schaduwzijde, die veel te weinig bekend is. Als de panelen niet goed bevestigd zijn, en de hele installatie (inclusief omvormer en eventuele accu’s) niet regelmatig door een onafhankelijke specialist gecontroleerd wordt, dan kunnen er nare situaties ontstaan. (…)
Niet ieder dak is er even geschikt voor. Past het paneel niet bij het dak, dan loop je goede kans op lekkage na een tijdje, zeker als er een vracht sneeuw op het dak belandt. Daarnaast moeten de panelen zo geplaatst zijn dat er goede ventilatie mogelijk is (er moet lucht onderdoor kunnen stromen). En ze moeten natuurlijk zo degelijk bevestigd zijn, dat ze windkracht 9 of 10 aankunnen. (…) Ik zou de panelen en toebehoren na installatie altijd door een onafhankelijke specialist laten checken. Want door de populariteit van zonne-energie zijn er nogal wat installatiebedrijven in de markt gesprongen, die niet goed weten hoe het moet.
Zo’n onafhankelijke controle beveel ik ná installatie sowieso minimaal eens per drie jaar aan.

Risico van brand
Het grootste risico op brand (of een mogelijke ontploffing) vormt de omvormer, of wisselrichter. Dat is het apparaat dat de gelijkspanning van de zonnecollectoren omzet in wisselspanning. Zo’n omvormer moet geïnstalleerd worden op een plaats met voldoende ventilatie, zonder brandbare opslag en in een brandwerend, gescheiden compartiment. Staat hij binnen, zorg dan voor een goede rookmelder. (…) Steeds meer zonne-energieproducenten slaan hun overtollige zonne-energie op in accu’s. Accu’s zijn gevaarlijke dingen. (…) Ook de accu’s voor zonne-energie zijn nog niet uit de kinderziektefase. Ook hiervoor geldt daarom: laat ze periodiek controleren.

Tips
(…) Neem de volgende tips in acht:

  1. Laat een onafhankelijke specialist een check doen direct na installatie
  2. Plaats een rookmelder in de ruimte van de omvormer (en eventuele accu’s)
  3. Al is het niet verplicht: regel periodiek , bijvoorbeeld eens per drie jaar een ‘APK-keuring’ voor de gehele installatie
  4. (voor leveranciers:) Voorzie de apparatuur van een storings- en onderhoudsmelder
  5. (voor installateurs:) Informeer de klant goed over nut en noodzaak van goed onderhoud. Op die manier borg je de veiligheid, maar ook de toekomst van je eigen bedrijf (…)’

Bronnen
Z24, 13 juni 2016: Raymond van der Heide (Interpolis): ‘Lekkage en brand door slecht onderhoud zonnepanelen’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.