Leuven krijgt eerste Vlaamse woonwijk met koudenet

Resiterra - Bovenaanzicht werf koudenet.

Dezer dagen kloppen airco-installaties veel werkuren en verbruiken ze veel energie en euro’s. Alvast in de nieuwe Leuvense woonwijk Janseniushof zal dit in de toekomst niet meer nodig zijn. De hele wijk, goed voor 103 huizen en appartementen zal er energiezuinig gekoeld kunnen worden, door een koudenet dat gebruik maakt van grondwater.

Sinds vorige maand kunnen al vijftien appartementen in het Janseniushof gebruik maken van het koudenet. In september zullen er nog eens 25 woningen worden aangesloten op het netwerk. Na de zomer van 2019 moet het koudenet helemaal operationeel zijn voor alle 103 stadswoningen en appartementen van de wijk.

Janseniushof is een pilootproject van projectontwikkelaar Resiterra, die in de Leuvense binnenstad bouwt aan één van de grootste binnenstedelijke ontwikkelingen in Vlaanderen. Op dagen zoals deze zal het netwerk de woningen afkoelen met koel grondwater, terwijl het in de winter datzelfde grondwater gebruikt om de woningen op te warmen.

“We zijn de eerste in Vlaanderen die dit systeem effectief toepassen. Maar het mag duidelijk zijn dat dit de komende jaren de nieuwe manier wordt om je huiskamer op te warmen of af te koelen,” zegt Erik Van Hoof, ceo van Resiterra.

Waterverbruik

Waar een klassieke airco in een doorsnee woning 3,5 kilowattuur per dag verbruikt om een woning te koelen, wordt dit bij de woningen in het Janseniushof tot nul herleid. Bij het koudenet zal er tijdens een warme zomerdag wél 600 liter water per uur nodig zijn om de temperatuur in één huis te doen dalen –vergelijkbaar met vier volle badkuipen per uur. Maar het verbruikte grondwater wordt continu opnieuw de grond ingepompt, waardoor het gerecupereerd kan worden en het systeem onuitputtelijk kan werken.

Later zal het koudenet worden uitgebreid naar meer dan 500 woningen in de nabijgelegen Hertogensite.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.