‘Levensduurverlenging Belgische kerncentrales hangt af van oordeel Brussel’

‘Levensduurverlenging Belgische kerncentrales hangt af van oordeel Brussel’

4 mei 2016De afspraak over de levensduurverlenging van de Belgische kerncentrales kan niet in werking treden als de Europese Commissie zich nog niet heeft uitgesproken over de zaak. Dat stelt de Raad van State in een advies. 

De Europese Commissie stelde in februari achttien vragen aan energieminister Marghem over de afspraken tussen de Belgische regering en Electrabel rond de levensduurverlenging van Doel 1 en 2. De EC onderzocht daarmee of er sprake is van staatssteun.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) De minister antwoordde daarop, met als centrale boodschap dat het volgens haar niet gaat om staatssteun. Voorlopig valt af te wachten welke verdere stappen de Europese Commissie eventueel zal zetten, zo zei Marghem dinsdag in antwoord op vragen van cdH-Kamerlid Michel de Lamotte. (…)’

In afwachting van een uitspraak van de Europese Commissie mag de levensduurverlenging niet in werking treden, adviseerde de Raad van State maandag. Marghem benadrukte volgens De Morgen dat er geen sprake is van een onderzoek, maar dat de procedure nog in een informele fase zit.

De afspraken over het langer openhouden van Doel 1 en 2 zijn onderdeel van een wetswijziging van de wet voor geleidelijke uitfasering van kernenergie. Dat betekent dat de bespreking over die wetswijziging voorlopig niet door kan gaan, aldus Vande Lanotte.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) “Dit advies van de Raad van State mag de regering niet in de wind slaan”, zegt Kamerlid Johan Vande Lanotte (sp.a). “Voor mij is het helder: ofwel wordt de bespreking van de wet in de Kamer on hold gezet tot er een oordeel is van de Europese Commissie ofwel wordt ons amendement goedgekeurd dat de inwerkingtreding laat afhangen van het oordeel van de commissie. Zomaar de levensduur verlengen van kerncentrales kan niet. De Raad van State bevestigt vandaag ons standpunt en geeft wederom aan dat de wet met haken en ogen aan elkaar hangt.”

Bronnen
De Morgen, 3 mei 2016: Oppositie: “Hoeveel waarschuwingen moet minister Marghem nog krijgen?”
De Morgen, 3 mei 2016: Marghem ontkent onderzoek Europese Commissie naar kerncentrales
De Standaard, 17 februari 2016: Europese Commissie legt Marghem op de rooster (registratie)

Foto: Electrabel

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.