zonnepanelen op dak, Skeeze via Pixabay CC0

Liander sloot recordaantal zonnepanelen aan op stroomnet

zonnepanelen op dak, Skeeze via Pixabay CC0

Netbeheerder Liander heeft nog nooit zoveel zonnepanelen aangesloten op het stroomnet als vorig jaar. In totaal ging het in de provincies waar Liander het netwerk beheert om 2222 megawatt aan aangesloten vermogen. Dat was de helft meer dan in 2018.

Liander heeft de netwerken in Noord-Holland, Friesland, Flevoland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland in beheer. In al die gebieden steeg het aantal zonnepanelen dat op het net werd aangesloten. In Friesland was de toename met 54 procent het grootst, al zaten de meeste andere gebieden daar vlak achter. Flevoland was een achterblijver met een toename van ongeveer een derde.

Populariteit

Aantrekkelijke fiscale regelingen vanuit de overheid stuwden de populariteit van zonnepanelen bij huiseigenaren, bezitters van bedrijfspanden en ontwikkelaars van zonneparken, verklaart Liander de toename. Wel zorgt de groei van het aantal zonnepanelen voor problemen. In dunbevolkte gebieden is weinig capaciteit op het net en daardoor is er niet veel ruimte om extra zonnepanelen aan te sluiten. Daarom moet het elektriciteitsnet op veel plaatsen verzwaard worden. Dit jaar investeert Liander in totaal 882 miljoen euro in de energienetten.

(Bron: ANP)

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Liander sloot recordaantal zonnepanelen aan op stroomnet”

Pat Rick|24.01.20|16:28

882 miljoen is veel geld, maar ook weer weinig. Liander moet dat efficient inzetten, bijvoorbeeld door windparken en zonneparken kabels te laten delen (als de zon schijnt, waait het meestal niet hard en v.v.)

Ander nieuws: met EU subsidie van 11 miljoen is de nieuwe waterstoffabriek in Delftzijl een stap dichterbij. Met stroom van windparken zou groene waterstof omgezet kunnen worden in groene biobrandstoffen (door CO2 toe te voegen, wat ook nog CO2 zou opnemen!). Meteen opschalen dus!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.