Gasloze huizen – Liander twijfelt over vervanging verouderde gasleidingen

Gasloze huizen – Liander twijfelt over vervanging verouderde gasleidingen

19 februari 2016Het is tijd om de verouderde gasleidingen te vervangen, maar gas is aan een aftocht bezig. In steeds minder huizen zal met gas gekookt en verwarmd worden. Liander twijfelt of het nog wel in het gasnet moet investeren. 

Daan Schut, verantwoordelijk voor het stroom- en gasnet van Liander, in een bericht van het AD
“Als we van de uitstoot van CO2 af willen, zoals afgesproken tijdens de klimaatconferentie in Parijs, dan hebben we nu als maatschappij de keuze. Nu de gasleidingen in de grond verouderd zijn, en grofweg tussen 2020 en 2040 moeten worden vervangen, moet je nu kiezen wat je wilt. Wij starten met een lobby om mensen hier bewust van te maken.”

Liander doet daarmee precies wat Kamp in het Energierapport voorstelde: in plaats van zomaar vervangen, kijken of er een alternatief voor gas is.

Gasleidingen aan vervanging toe …
Aan de ene kant zijn de gasleidingen, aangelegd tussen 1960 en 1990, aan vervanging toe.

Uit een bericht van het AD
‘(…) Uiterlijk 2040 moeten de netwerkbedrijven ruim 6000 kilometer aan verouderde en breukgevoelige gasleiding van grijs gietijzer en asbest vervangen. Met een totale vervanging van het gasnet zijn miljarden euro’s gemoeid. (…)’

… tegelijk zullen steeds minder huizen een gasaansluiting hebben
Onder invloed van het Klimaatakkoord, de problemen met de gaswinning in Groningen en de opmars van de alternatieven zoals warmtenetten, zullen steeds minder huizen een aansluiting op het gasnet hebben. CE Delft, dat Liander, Enexis en Stedin begeleidt in de transitie naar een gasloze energievoorziening, verwacht dat 8 miljoen gebouwen in 2050 geen gasaansluiting meer hebben. Een kwart van de gebouwen, ongeveer 2 miljoen gebouwen in bijvoorbeeld oude stadscentra, verwarmen en koken in 2050 nog wel op gas, verwacht CE Delft.

Uitdagingen voor Liander en andere netbeheerders

  • Minder aansluitingen op het gasnet maakt de kosten per aansluiting hoger

Uit het bericht van De Stentor
‘(…) Netbeheerder Liander vindt dat elk huishouden moet meebetalen aan de omslag naar een andere wijze van woningverwarming. Schut: “Want hoe meer mensen van het gasnet afgaan, des te hoger de kosten voor degenen die er op blijven zitten.” (…)’

  • Minder gas, is meer elektriciteit

Uit het bericht van De Stentor
‘(…) Afsluiting van gasnetten in de woningen heeft tot gevolg dat Liander het stroomnet moet verzwaren, vanwege het toenemende stroomgebruik in huis. (…)’

  • Van een centraal gasnet naar allemaal verschillende lokale oplossingen

Uit het bericht van de Gelderlander
‘(…) “In overleg met overheden en lokale partijen zal gekeken moeten worden naar wat de mogelijkheden zijn. Als dat bijvoorbeeld een warmtenet is, dan moet die warmte ook voor lange tijd beschikbaar zijn,” zegt Martijn Boelhouwer van Netbeheer Nederland. “In de jaren zestig werd het gasnet centraal aangelegd. Nu komen we in de situatie dat sprake is van lokaal maatwerk.” (…)’

Het gas is toch bijna op en dan moeten we over op een decentrale energievoorziening, zo stelt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans in de Gelderlander.

‘(…) “De urgentie om over te schakelen, valt mooi samen met met de eindigheid van onze gasvoorraad en met de energieinfrastructuur, de gasnetten. Zet maar nieuwe netwerken op, decentraal, rond duurzame energie.”

Bronnen
De Gelderlander, 18 februari 2016: Kwart blijft aan het gas, maar dan de groene variant (via Blendle)
AD, 18 februari 2016: Gasfornuis en cv rijp voor het museum (via Blendle)
De Stentor, 18 februari 2016: Cv-ketel, gasfornuis en geiser verdwijnen uit huis (via Blendle)
Energierapport – Transitie naar Duurzaam, 18 januari 2016
CE Delft, mei 2015: Op weg naar een klimaatneutrale gebouwde omgeving 2050 (rapport, pdf)

Foto: Enexis

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.