Foto: Liander.

Liander vergroot opleidingscapaciteit, eerst in Friesland

Liander opleiding.

Liander heeft in de Friese hoofdstad Leeuwarden een praktijkveld gebouwd waar leerling-monteurs praktijkervaring kunnen opdoen. Dit kadert in het streven van de grootste distributienetbeheerder van Nederland om zoveel mogelijk technici te kunnen opleiden.

Liander heeft er het elektriciteitsnet en zijn verschillende installaties in de buitenlucht nagebouwd, waardoor een realistische werksituatie is ontstaan. Het grote voordeel is dat één leermeester tegelijkertijd meerdere leerlingen kan opleiden.

Door de groeiende economie en de energietransitie is het werkpakket van Liander de afgelopen periode sterk toegenomen. Om dit werk te kunnen verzetten zijn veel nieuwe medewerkers nodig. In 2018 heeft Liander daarom 270 technici aangenomen. Een deel van hen wordt (verder) opgeleid aan de Alliander Technische Bedrijfsschool. Onderdeel van de opleiding is het oefenen in de praktijk. Leerling-monteurs elektra deden deze ervaring tot nu toe op door met een ervaren monteur mee te lopen. Nadeel van deze één-op-één begeleiding is dat de opleidingscapaciteit beperkt is. Door de nieuwe aanpak kunnen meerdere leerling-monteurs onder begeleiding van één leermeester in de nagebootste praktijk ervaring opdoen met het leggen van kabels en het aanbrengen van verbindingstukken.

Onbeperkt oefenen

“In het praktijkveld in Leeuwarden kunnen leerling-monteurs onbeperkt oefenen en de nodige praktijkervaring opdoen,” zegt directeur operatie Marlies Visser. “Zo zorgen we ervoor dat we ook in de toekomst, met alles wat er door de energietransitie op ons afkomt, voldoende technici hebben.” Een groep van achttien leerling-monteurs is al van start gegaan op het praktijkveld. In 2019 volgen in januari en september nieuwe groepen. Begin 2019 opent Liander ook dergelijke praktijkvelden in Haarlem (Noord-Holland) en Duiven (Gelderland

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.