foto: Prodelta

Lichtstad Eindhoven wil zonnestad worden

Distriport Tilburg.

Vanaf 1891 ontwikkelde Eindhoven zich, dankzij de komst van een fabriekje voor gloeilampen, tot de lichtstad van Nederland. Vandaag zet het stadsbestuur echter volop in op de zon. Het heeft de lokale bedrijven en instellingen met een grote dakoppervlakte opgeroepen om die vol te leggen met zonnepanelen.

“Als we zonne-energie een belangrijke plek willen geven in onze energievoorziening dan moeten grote lege daken wel worden ingezet daarvoor. We hebben daarom gekeken naar de grootste meest geschikte daken voor zonne-energie en schrijven we de eigenaren aan,” aldus wethouder (in Vlaanderen: schepen) van duurzaamheid Jan van der Meer (Groenlinks). In heel Eindhoven liggen er vandaag ongeveer 115.000 zonnepanelen. De stad streeft ernaar om dit aantal binnen de twee jaar ruim te verdubbelen, tot 250.000.

In zijn brief aan de bedrijven en instellingen geeft Van der Meer tips gegeven aan de bedrijven en instellingen om subsidie aan te vragen, hun daken te verhuren aan derde partijen die zonne-installaties exploiteren of om er zelf aan te slag te gaan. Hij gaat ook persoonlijk met een aantal bedrijven in gesprek om hen te motiveren mee te doen. Hij wil regelmatig de bedrijven blijven benaderen, met als streefdoel om tegen het einde van de huidige collegeperiode 250 grote daken vol te krijgen.

Woorden wekken, voorbeelden trekken

De gemeente Eindhoven heeft zelf ook veel lege. Het bestuurd is wel van plan om versneld te investeren in zonne-energie. Daartoe heeft de gemeente subsidie gekregen voor vijf van haar eigen gebouwen: het Parktheater, jeugdzorgcentrum Dynamo, poppodium de Effenaar, Tennishal Eindhoven Noord en Sporthal de Vijfkamp. “In totaal gaat het om 9.000 m² dakoppervlak, waarop we ongeveer 5.000 zonnepanelen op willen leggen. We verwachten hiermee jaarlijks ongeveer 1 miljoen kilowattuur elektriciteit te kunnen opwekken. Dat is 2,5% van alle energie die de gemeente inkoopt voor bijvoorbeeld de openbare verlichting, de zwembaden en de eigen kantoren.” Eindhoven verwacht de panelen voor de zomer 2019 te kunnen plaatsen.

De gemeente heeft van het ministerie van economische zaken en klimaat een SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) gekregen van het voor maximaal 1,3 miljoen euro over vijftien jaar. Grootverbruikers van elektriciteit kunnen in aanmerking komen voor deze subsidie. Deze subsidie geldt niet voor de aanleg van de panelen, maar voor de productie van stroom uit hernieuwbare bronnen. “De gemeente ontvangt subsidie per opgewekte kilowattuur. Op die manier kan de investering voor de zonnepanelen binnen de looptijd van de subsidie worden terugverdiend. Daarna leveren de panelen nog ongeveer tien jaar ‘gratis’ duurzame energie.

In het najaar start een nieuwe inschrijfronde voor de SDE-subsidie. De gemeente adviseert grootverbruikers in de stad met een geschikt dakoppervlak om gebruik te maken van deze subsidie. De inschrijftermijn start op 2 oktober.

Tilburg

Maar voorlopig moet Eindhoven de eer van zonnigste stad van zuiden aan buur Tilburg laten. Daar heeft Prodelta recent het (voorlopig) grootste zonnesysteem van Noord-Brabant opgeleverd. De 24.310 zonnepanelen van dit systeem liggen op het 60.000 m² grote dak van Distriport Tilburg. Het systeem kan, als de zon wat wil meewerken, jaarlijks 6,3 miljoen kilowattuur elektriciteit leveren, goed voor een verbruik vergelijkbaar met dat van 1.800 huishoudens.

Het volgende zonneproject van Prodelta, zal tot stand komen op het dak van Distriport Waalwijk, goed voor een dakoppervlakte van 70.000 m.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.