‘Lieve meneer Jan Terlouw, dank voor de hoop’

Klimaat – Indrukwekkend pleidooi van Jan Terlouw bij DWDD

2 december 2016De oproep van Jan Terlouw bij De Wereld Draait Door heeft veel uitgehaald. De oproep om meer vertrouwen, een andere politiek en een krachtdadig is inmiddels al meer dan een miljoen keer gedownload. De sociale media ontploften. Veel mensen herkenden zich in zijn woorden, velen raakten er door ontroerd. Maar er waren ook kritische kanttekeningen.

Een greep uit de reacties:

Jan Terlouw zelf
‘Ik weet niet wat me overkomt’
‘Oud-politicus Jan Terlouw is ’totaal verbaasd’ dat zijn pleidooi voor een betere wereld in talkshow DWDD zoveel heeft losgemaakt. “Ik weet niet wat me overkomt. Prachtig dat ik ook jongeren heb geraakt.’ (RTL Nieuws)

AD-columniste Carrie Jansen
‘Lieve meneer Jan Terlouw, dank voor de hoop’
‘Ik heb de volle tien minuten uitgekeken en toen u aan het eind natte ogen kreeg, kreeg ik ze ook en druppelde er tranen op mijn sperzieieboontjes. Omdat het een toespraak was van de hoop. En dat ik die hoop soms zo fucking hard nodig kan hebben. (…) Okay hoor, meneer Jan, heel okay. Met een keihard kusje uit Rotterdam.’ (AD)

Ton Verlind, mediadeskundige
‘Terlouw toont leiderschap’ 
‘Ik vond het hartverwarmend en indrukwekkend. Complimenten voor Terlouw en De Wereld Draait Door. Ik heb mij de afgelopen jaren afgevraagd waar onze leiders zijn. Terlouw toont leiderschap, waarvan ik dacht dat we het waren kwijtgeraakt.’ (Volkskrant)

Hans Beerekamp, TV-recensent NRC
‘Het indrukwekkende betoog van Jan Terlouw in DWDD was een verademing’
‘Hij kreeg een groot applaus van 23 seconden, dat is in DWDD bijna een half liedje en langer dan ik in dat programma ooit meegemaakt heb, voor muziek of welke andere gast ook. (…) Mocht D66 hem als lijstduwer willen inzetten, dan zou dat zeker effect sorteren. Maar uit zijn pleidooi volgt de conclusie dat hij een lijstduwerschap niet zou aanvaarden, omdat hij dan grote kans zou lopen om kiezersbedrog te moeten plegen. Het is de consequentie van lijstduwerschap dat je eventuele voorkeursstemmen niet negeert en dan wel degelijk je zetel inneemt. Dat zie ik hem niet meer doen, helaas. Maar als politiek commentator op tv tussen de te verwachten moddergevechten, dat zou een zegening zijn.’ (NRC)

Annette van Trigt, presentator en programmamaker 
Applaus
Annette van Trigt vond het pleidooi van Terlouw prachtig: “We zaten op de bank te applaudisseren.” Ze is het hartgrondig eens met de boodschap van Terlouw. Politici moeten wat haar betreft ophouden met kortetermijndenken en stoppen met het krampachtig vasthouden aan het pluche. “De aarde gaat iedereen aan het hart.” (NPO Radio1)

James Kennedy, hoogleraar Nederlandse geschiedenis
‘Hij zegt met klem dat het anders moet’
‘Het pleidooi van Terlouw maakt indruk. Hij is iemand die in de loop van zijn leven vele dingen heeft voorbij zien gaan. Hij doet aan de toekomstige generatie een oproep om het tij te keren. Hij zegt met klem dat het anders moet. Iemand die minder prominent aanwezig was geweest in de geschiedenis, had dat niet kunnen doen. (…) Toch vind ik, als Amerikaan, het vertrouwensniveau in Nederland opvallend hoog. Zowel in de politiek als in elkaar. Ondanks de zogenaamde verdeeldheid houden Nederlanders, veel meer dan andere volken, vast aan hun knusse samenleving, en vinden gezelligheid belangrijk. Ook dat is mogelijk een reden dat Terlouw zoveel bijval krijgt.’  (Volkskrant)

HP/De Tijd
Indrukwekkend pleidooi
‘Oud-politicus en kinderboekenschrijver Jan Terlouw wist het televisiepubliek woensdagavond te ontroeren met een emotioneel pleidooi voor een betere wereld. (…)  Hij vraagt om na te denken over een betere wereld. Over een oplossing voor het klimaatprobleem. Over meer vertrouwen tussen burgers onder elkaar en tussen burger en politiek, ‘zodat de jeugd op een aarde kan leven waar de touwtjes weer uit de brievenbussen hangen.’ (HP/De Tijd)

Belgische krant De Morgen
‘Vurig pleidooi Jan Terlouw ontroert Nederland’
‘Het emotionele pleidooi van jeugdauteur en voormalig politicus Jan Terlouw in het televisieprogramma De Wereld Draait Door heeft Nederland ontroerd.’ (De Morgen)

Kritische kanttekeningen

Paul Dekker, onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau
‘Geen sprake van afnemend vertrouwen’
Dekker doet al jaren onderzoek naar de stemming in het land voor de ‘kwartaalmonitor Burgerperspectieven’. Van een afnemend vertrouwen van burgers in elkaar, ‘sociaal vertrouwen’ genoemd, merkt hij niks. „We meten dat sinds de jaren zeventig en zien sindsdien geen daling.” Sterker nog, er bestaan nu nieuwe vormen van vertrouwen, zegt Dekker. (NRC)

Paul Luttikhuis, redacteur NRC
Herstel van vertrouwen is niet genoeg
‘Herstel van vertrouwen is nodig, maar is het genoeg? Klimaatverandering is niet alleen technologie of economie. Het is vooral ook een verdelingsvraagstuk, op ten minste drie niveaus. Ten eerste: binnen een maatschappij. Groene groei levert niet alleen winnaars op, maar ook veel (nu nog machtige) verliezers – zoals oliemaatschappijen. Ten tweede: tussen arm en rijk. De welvaart die rijke landen met fossiele brandstoffen hebben opgebouwd, kunnen we arme landen moeilijk ontzeggen. Zijn rijke landen bereid een deel van hun welvaart in te leveren ten gunste van die van arme landen? En ten derde: tussen ons en toekomstige generaties. Hoeveel zijn wij bereid onszelf te ontzeggen voor een leefbare aarde voor toekomstige generaties? Terlouw houdt een mooi pleidooi voor herstel van vertrouwen tussen burger en politiek. Maar wie stemt er straks op een partij die onze vliegvakantie naar Spanje ter discussie stelt?’ (NRC)

Bert Huisjes, WNL-hoofdredacteur 
Kromme tenen
“Ik kreeg er eigenlijk een beetje kromme tenen van.” Volgens de hoofdredacteur past het verhaal in een lijn van eerdere artikelen van Terlouw waar een enorm cultuurpessimisme uitspreekt. “Terlouw was er zelf bij”, zegt Huisjes. “Hij heeft als politicus in het centrum van de macht gezeten en nu beklaagt hij zich over de liberalisering van onze maatschappij.” De hoofdredacteur vindt het erg politiek correct van de oud-politicus: “Het is makkelijk om vanuit je kasteel in Twello de aarde te beschouwen.” De WNL-directeur noemt het typisch VARA, een beetje belerend, met het vingertje omhoog, “jongens pas toch op!” Volgens Huisjes is duidelijk te zien dat de VARA afstand neemt van de PvdA en toenadering zoekt tot D66. (NPO Radio1)

Geen Stijl
‘Vragen, geen antwoorden’
‘Jan Terlouw stelde alleen vragen, maar gaf geen antwoorden. Waaróm hangt dat touwtje niet meer uit de brievenbus? Waaróm spelen kinderen niet bij elkaar thuis? Waaróm is een handdruk niet meer genoeg? Waaróm is die welvaartsgroei zo slecht voor Moeder Aarde? Terlouw resumeerde wat iedereen, al jaren ziet, opmerkt, aanvoelt en beschrijft. Daar hoef je geen 85-jarige D66’er op de NPO voor te zijn. (…) Terlouw wil niet erkennen dat zijn generatie, ‘zijn soort mensen’, onderdeel is (geweest) van het probleem: hij en de zijnen waren in hun tijd degenen die niet bijtijds doorzagen dat de samenleving uit elkaar begon te rafelen.’ (Geen Stijl)

Philippe Remarque, hoofdredacteur de Volkskrant
‘Terlouw kijkt naar de scherven van eigen idealisme’ 
‘Die grand old man in de studio zat toch ook een beetje te kijken naar de scherven van zijn eigen idealisme.’ (Volkskrant)

.

.

Zie ook
FluxEnergie, 1 december 2016: Indrukwekkend pleidooi van Jan Terlouw bij DWDD

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.