Clauscentrale was niet rendabel
In juli 2014 besloot de Duitse energiegigant RWE, moederbedrijf van Essent, om deel C van de gasgestookte Clauscentrale voorlopig uit bedrijf te nemen, omdat het niet rendabel viel te exploiteren. Door het grote aanbod van elektriciteit uit Duitsland werd de centrale nauwelijks benut.
De centrale werd in 2012 nog grootscheeps gemoderniseerd voor ruim 1 miljard euro en is sindsdien de efficiëntste gascentrale in Europa. (…)’

Naar aanleiding van de brand in Tihange 1 op 18 december hebben het CDA en GroenLinks gezegd zich ernstige zorgen te maken over Tihange en dat ze willen dat Tihange gesloten wordt.

Uit een ander bericht van 1Limburg
‘(…) De fractievoorzitters van beide partijen hebben in het Limburgs parlement vragen gesteld over recente incidenten. Ze spreken van ‘een tikkende tijdbom’. GroenLinks heeft al vaker aangedrongen op sluiting van Tihange, maar het CDA deed dat niet eerder zo expliciet. (…)’

Tihange is Russisch roulette
Ook de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen eist ontmanteling van de energiecentrale. Volgens de Duitse deelstaatregering speelt België ‘Russisch roulette’.

Maar wil België wel stroom van de Clauscentrale?
Essent Nederland wil graag leveren, Essent België wil graag afnemen, de vorige Belgische regering had een subsidie van € 500 mln beschikbaar gesteld voor de koppeling. Maar er is nog geen toestemming van de Europese Commissie. Een koppeling van een Nederlandse centrale op het Belgische stroomnet is mogelijk niet toegestaan vanwege de mededingingswet. (De Clauscentrale ligt 3 kilometer van de grens.)
In de plannen zou er ook vanuit Zeeland stroom aan België geleverd worden.
Bij het aantreden van de nieuwe Belgische regering in oktober 2014 gingen de plannen echter in de ijskast. Ze zullen later nog eens opnieuw bekeken worden.