Limburgse gemeenten tekenen convenant voor hernieuwbare energie

Limburg: ‘Sluit Tihange, laat Nederland stroom leveren’

Om samen versneld over te kunnen stappen van fossiele naar hernieuwbare energie, hebben achttien Zuid-Limburgse gemeenten afgelopen week een energieconvenant getekend. Waar verschillende gemeentes nu verschillende visies hebben op de manier waarop op de energietransitie vorm moet krijgen, willen ze binnen een jaar een gezamenlijke visie presenteren. 

Tijdens de eerste dag van het Festival van de Toekomst in Heerlen hebben de wethouders van achttien Zuid-Limburgse gemeenten het Energieconvenant Zuid-Limburg ‘Coalition of the willing’ getekend, waarmee ze tot één integrale energietransitie in de regio willen komen. De achttien gemeenten maken al deel uit van de Stadsregio Parkstad, waaronder de gemeentes uit het voormalig mijnbouwgebied samenwerken op thema’s als economie & toerisme, wonen & herstructurering, ruimte en mobiliteit.

Stadsregio Parkstad Limburg: van steenkool naar groen toerisme

Tussen 1900 en 1975 draaide de leven van de betrokken gemeentes bijna volledig op steenkoolwinning. Was de regio daarmee aanvankelijk de meest welvarende delen van Nederland, na het sluiten van de steenkoolmijnen in 1965, ontstond een enorme werkeloosheid. Om over te kunnen schakelen op een nieuwe economie werken de gemeentes Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal samen in de Parkstad Limburg. Met de Internationale Bau Austellung (IBA)-aanpak zoeken ze naar innovatieve, toekomstgerichte projecten die duurzaam van betekenis zijn voor de lokale ontwikkeling. In 2016 ontvingen ze hiervoor al de Travel & Tourism Council (WTTC) Tourism for Tomorrow-award voor beste bestemming ter wereld.

(tekst loopt door onder de video)

Volgens Arash Aazami, bedenker van duurzaamheidsserviceprovider Path to Zero, is de transitieopgave echter vele malen groter dan wat er tot nu toe in Zuid-Limburg gebeurt. De voortgang van de Zuid-Limburgse Energietransitie zal in de gaten worden gehouden door een stuurgroep met als trekker wethouder Ruud Guyt van Sittard-Geleen.

Bron:

  • De Limburger, 15 september 2017, ‘Zuid-Limburgse gemeenten gaan samen energie besparen’
  • Parkstad Limburg, ’18 gemeenten in Zuid-Limburg tekenen Energieconvenant tijdens #FvdT’

Foto: Clauscentrale in Maasbracht, Rijkswaterstaat

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.