Little Sunfish fotografeert binnenkant reactorvat Fukushima

Inside of Unit 3 PCV, Bottom of the CRD housing (inside situation of pedestal). July 19, 2017 Photos taken by: International Research Institute for Nuclear Decommissioning (IRID) press release Tepco

Robot Little Sunfish heeft foto’s gestuurd van de binnenkant van een reactorvat van de verwoeste Fukushima kerncentrale. De informatie die de Little Sunfish doorstuurt is van groot belang bij het opruimen van de centrale. Informatie over de huidige staat van de reactorvatten was tot nog toe ontoegankelijk doordat robots tot nu toe steeds uitvielen, vast kwamen te zitten in de constructie, of geen data terug konden sturen.

De kernreactor bij Fukushima raakte zwaar beschadigd bij de tsunami in 2011. Sindsdien is al veel puin geruimd, maar de reactorvaten zijn moeilijk toegankelijk, zowel voor mensen als voor robots. Ter plekke is nog zoveel straling dat mensen binnen enkele seconden sterven. Tokyo Electric Power ontwikkelde een robot die die problemen moest kunnen vermijden: een zwemmende robot, ongeveer ter grootte van een brood, met lampen, aangestuurd door een team van wetenschappers.

Mengsel gesmolten metaal en kernbrandstof

Op de foto’s die de Little Sunfish doorstuurde, staan de eerste beelden van gestolde materialen die hoogstwaarschijnlijk gesmolten kernbrandstof bevatten, zegt Tokyo Electric Power Company (Tepco). Het lokaliseren van de achtergebleven brandstof in de beschadigde reactoren is een belangrijk onderdeel van het ontmantelingsproces, dat naar verwachting enkele decennia zal duren. De foto’s werden gemaakt onder de kern in het primaire vat van de Fukushima’s unit 3 reactor. Waarschijnlijk gaat het om gestolde objecten die bestaan uit een mengsel van gesmolten metaal en brandstof uit het vat.

Bronnen:

BBC, 23 juli 2017, ‘Fukushima disaster: Robot finds possible melted nuclear fuel’

Engineers Online, 19 juli 2017, ‘Zwemmende Robot maakt foto’s in kernreactor Fukushima’

Foto: Tepco press release, Inside of Unit 3 PCV, Bottom of the CRD housing (inside situation of pedestal). July 19, 2017. Photo taken by: International Research Institute for Nuclear Decommissioning (IRID)

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.