Lobbyisten energiebedrijven bezoeken veelvuldig Europese Commissie

Lobbyisten energiebedrijven bezoeken veelvuldig Europese Commissie

5 november 2015Lobbyisten van energiebedrijven lopen de deur plat bij de Europese Commissie, aldus de Volkskrant. Met name de fossiele energiebedrijven wisten vaak aan te schuiven bij de eurocommissaris voor energie. 

De ontmoetingen worden bijgehouden in een openbaar register. Daaruit blijkt volgens de actiegroep Corporate Europe Observatory (CEO) dat de eurocommissaris voor energie Miguel Arias Cañete en diens Slowaakse collega Maros Sefcovic in de eerste elf maanden van hun termijn 282 ontmoetingen hadden met fossiele bedrijven en 17 met belangenbehartigers voor hernieuwbare energie.

BP en E.ON waren kampioen: vijftien keer overlegden zij met de eurocommissaris voor energie.

Uit het bericht in de Volkskrant
‘(…) De klimaat- en energiecommissarissen en hun kabinet hadden naast hun ontmoetingen met BP en E.ON ook bovengemiddeld vaak contact met de energiebedrijven Statoil (14 ontmoetingen), Shell, Engie en Iberdrola (12), GasNatural Fenosa (11), RWE (8), EDF en Eni (7) en Repsol en Vattenfall (6). (…)’

De Volkskrant wijst op de rol van persoonlijke relaties tussen medewerkers van de bedrijven en de staf van de Europese Commissie bij het regelen van een ontmoeting. En de investering in geld en menskracht telt: BP geeft jaarlijks ‘ruim 2,75 miljoen euro uit aan lobbyactiviteiten in Brussel. Het Duitse Energiebedrijf E.ON spendeert daaraan tussen 2- en 2,5 miljoen euro met elf fulltime lobbyisten’, aldus de Volkskrant. Het effect van de ontmoetingen tussen lobbyisten en Europese Commissie is moeilijk te meten.

Bron
Volkskrant, 5 november 2015: Energiebedrijven lopen deur plat bij Europese Commissie

Foto: Eurocommissaris voor energie Miguel Arias Cañete (Europese Commissie)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.