Lof voor Nederlandse chemicus die klimaatakkoord Kigali redde

Lof voor Nederlandse chemicus die klimaatakkoord Kigali redde

20 december 2016De Nederlandse chemicus Guus Velders wordt door wetenschapsblad Nature genoemd als een van de tien meest invloedrijke wetenschappers van 2016. Hij redde, met zijn kennis over hfk’s, het klimaatakkoord van Kigali over de broeikasgassen in airconditionings en koelkasten, aldus Nature.

Het gebeurt niet vaak dat een atmosfeerchemicus kan helpen om de wereld te redden, maar Guus Velders kreeg die kans in oktober, zo schrijft Nature. Velders (RIVM) was bij de onderhandelingen in Kigali over een verbod op hfk’s, een verbinding die cfk’s in onder meer koelkasten vervangt, maar een grote bijdrage leveren aan klimaatverandering. De meeste landen waren akkoord met het verbod, maar een aantal landen – waaronder India – wilde vier jaar extra tijd.

Velders in een reactie in de Volkskrant
‘(…) “Wat we deden was ter plekke doorrekenen dat het voorgestelde compromis, waarin India en andere landen meer tijd krijgen om van de hfk’s af te zien, geen ramp zou zijn. Als ze niet verboden worden veroorzaken uitgestoten hfk’s in 2100 iets van 0,3-0,5 graden opwarming. Die groep draagt daaraan 0,06 graden bij. Dat is aanvaardbaar, als het alternatief geen akkoord is.” (…)
En het is niet gewoon te laat?
“In tegendeel. We staan nog aan het begin van het hfk-tijdperk. Doordat we nu ingrijpen, is het meeste leed gewoon voorkomen.” (…)’

In Kigali (Rwanda) werd in oktober 2016 een mondiaal akkoord gesloten over het terugdringen van hfk’s, of koolwaterstoffen. De rijke landen beginnen in 2019, China en een groot aantal ontwikkelingslanden vijf jaar later. India, Pakistan, Iran, Irak en de Golfstaten beginnen pas in 2028.
In 2036 moet een reductie van 85% zijn bereikt.

Bronnen
Nature, 19 december 2016: Nature’s 10
Volkskrant, 19 december 2016: Chemicus Guus Velders bij tien meest toonaangevende wetenschappers 2016
FluxEnergie, 17 oktober 2016: Broeikasgassen – Akkoord van Kigali tot terugdringen hfk’s

Foto: Coolair24
Foto Velders: van zijn twitteraccount @GuusVelders

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.