Lokaal een tekort aan groene stroom

27 juli 2016Het gemeentebestuur van Leeuwarden wil wel overstappen op lokale groene stroom, maar er is domweg niet genoeg. Noodgedwongen wordt de groene stroom nu in het buitenland ingekocht.

Uit een bericht van de Leeuwarder Courant
‘(…) Leeuwarden doet al jaren veel moeite om stroom groen in te kopen. Dit gebeurt echter in het buitenland, waar waterkrachtopbrengsten worden aangeschaft. Zo werd er de afgelopen jaren zelfs ‘IJslandse stroom’ voor openbare Friese gebouwen gebruikt.
Het zou beter zijn om de gemeentelijke stroom (8,8 GWh) van lokaal opgewekte elektriciteit te betrekken, vindt PAL/GroenLinks. „Die mening delen wij. De Leeuwarder Energie-agenda is ook op dat principe gestoeld”, antwoorden b. en w.
De haalbaarheid is echter een probleem. Hiervoor moet grootschalig opgewekte groene stroom in Leeuwarden op de markt komen. De uitbreiding hiervan verloopt traag: de bouw van windmolens wekt te veel weerstand en grootschalige zonneparken vergen veel ruimte, wat ook de prijs opdrijft: aankoop van hectares land is duur. Subsidie verkrijgen voor grote oppervlaktes is lastig.
Ter vergelijking: het grootste zonnepark in Nederland, op Ameland, levert met 10 hectare ‘slechts’ 5,6 GWh elektriciteit per jaar, wanneer de verwachtingen van de initiatiefnemers uitkomen. (…)’

Bronnen
Leeuwarder Courant, 27 juli 2016: Tekort aan lokale groene stroom

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.