Lokale duurzame energie-initiatieven beheren 90 megawatt

Lokale duurzame energie-initiatieven pakken hun rol in de energietransitie. Er zijn formeel 212 energiecoöperaties actief die gezamenlijk een vermogen van bijna 90 megawatt hebben gerealiseerd met zon- en windprojecten, een opbrengst die gelijk staat aan het stroomverbruik van bijna 50.000 huishoudens. Dit vermogen wordt binnen korte tijd verdriedubbeld.
Tienduizenden Nederlandse burgers investeerden sinds 2012 samen minstens 20 à 25 miljoen euro in deze lokale duurzame energie. Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor, die vandaag tijdens het Evenement HIER opgewekt bekend wordt gemaakt.
De Lokale Energie Monitor is de eerste jaarrapportage over, voor en door de lokale burgerenergiebeweging in Nederland. Dit onderzoek geeft voor het eerst inzicht in de gezamenlijke impact van alle lokale energieprojecten bij elkaar. Sible Schöne van HIER opgewekt: “De resultaten van de Lokale Energie Monitor laten zien dat duurzame energieopwekking door burgerinitiatieven ook in Nederland haalbaar geworden is. De nieuwe coöperatieve energiebeweging is er in enkele jaren in geslaagd om tienduizenden mensen aan zich te binden, een kleine honderd collectieve zonprojecten te realiseren en de eerste reeks windprojecten. En er staat nog veel meer op stapel.” ….

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.