‘Lörzing vertelt onzin over windmolens’

‘Lörzing vertelt onzin over windmolens’

25 mei 2016 – Gisteren berichtten we over een artikel in het ND waarin de landschapsarchitect Han Lörzing van leer trok tegen windmolens. ‘Lörzing vertelt onzin’, reageert de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

Uit de reactie van de NWEA
‘(…) Windmolens zijn volgens de heer Lörzing ‘zinloos’. Dit is niet alleen ongenuanceerd, inhoudelijk klopt er weinig van zijn woorden.
Dat windmolens hoog zijn klopt. Hoe hoger een windmolen, hoe meer wind ze vangen en hoe stabieler het windaanbod is. Dat betekent dus een hogere en een stabielere opbrengst. Of ze daarmee het uitzicht bederven is een kwestie van smaak. Daarover valt volgens de heer Lörzing niet te twisten. Helaas maakt hij echter een uitzondering voor windmolens.
De heer Lörzing doet nog meer curieuze uitspraken, en slaat de plank bijvoorbeeld mis bij de levensduur van windmolens. Dat terwijl nieuwe windmolens minimaal twintig jaar meegaan. Er zijn al fabrikanten die certificaten voor dertig jaar afgeven. Na die periode zijn windmolens niet weggeroest maar worden ze voor het grootste deel keurig gerecycled: bijzonder duurzaam.
Windmolens maken inderdaad geluid. Wat de heer Lörzing vergeet erbij te zeggen is dat windmolens net als wegen, spoorwegen en industrie moeten voldoen aan strenge geluidseisen. Verder wordt de slagschaduw van wieken in de praktijk ondervangen. Windmolens worden namelijk stilgezet als de schaduw over een woning valt.
Daarnaast draaien windmolens doorgaans niet 25% maar ongeveer 95% van de tijd. Dat is nogal een verschil. Alleen bij zware storm (windkracht 10), windstilte of onderhoud staan ze tijdelijk stil.

Wij zijn het van harte met de heer Lörzing eens dat zonne-energie een mooie techniek is. Een techniek die we ook van harte nodig hebben. Maar helaas is zonne-energie niet oneindig veel efficiënter dan windenergie. De prijs van zonne-energie daalt gelukkig hard, en die van windenergie ook. Hoe dan ook, op dit moment is windenergie op land de goedkoopste vorm van duurzame energie.

De claim dat voor windenergie altijd volle reservecapaciteit achter de hand gehouden moet worden is ook een hardnekkig misverstand. Door steeds betere verbindingen met stroomnetwerken van andere landen profiteert Nederland van duurzame windenergie uit andere landen. Het waait immers altijd wel ergens in Europa. Daarnaast wordt er gewerkt aan bijvoorbeeld opslag van energie. (…)’

Bronnen
Reactie per mail van NWEA
Zie ook
FluxEnergie, 24 mei 2016: ‘Windmolens deugen niet’
Foto: Windpark Westereems in Eemshaven. Tussen de windturbines van Essent staat ook nog de oude molen Goliath. (Foto: Essent/JBF Multi Media)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.