Luchterduinen: in één klap 56% meer windenergie op zee

22 september 2015Gisteren hebben Eneco en Mitsubishi hun windpark Luchterduinen in gebruik genomen. Daarmee kwam er in één klap 56% meer Nederlandse windenergie op zee.

Uit een persbericht van Eneco
‘(…) Met een traditionele Japanse Kagami Biraki-ceremonie is windpark Eneco Luchterduinen feestelijk in gebruik genomen door de twee eigenaren, Mitsubishi Corporation en Eneco. Het windpark telt 43 windmolens en staat 23 kilometer uit de kust van Zandvoort en Noordwijk. Luchterduinen heeft een vermogen van 129 MegaWatt en is daarmee goed voor groene stroom voor 150.000 huishoudens. De totale investering bedraagt 450 miljoen euro.
De vergunning voor het windpark werd in 2008 aangevraagd. Vervolgens zijn circa 2 miljoen manuren besteed aan het ontwerp en de installatie van het windpark. Er werkten naar schatting 560 medewerkers van Mitsubishi Corporation, Eneco, Ecofys, Van Oord, Vestas, Joulz, Tennet en verschillende adviesbureaus aan het project. De hoofdaannemer van het windpark was Van Oord.
Op zee werden 50 schepen ingezet, waaronder het offshore installatieschip Aeolus van Van Oord, kabel-aanlegschepen, stenenstorters, sleepboten en het kraanschip Rambiz. De werkzaamheden zijn zeer voorspoedig verlopen: het windpark is binnen budget én drie maanden eerder dan gepland opgeleverd.
In de Nederlandse Noordzee stonden al twee windparken die in 2007 en 2008 zijn gebouwd: Offshore Windpark Egmond aan Zee (Nuon/Shell, 108 Megawatt) en Prinses Amaliawindpark (Eneco, 120 Megawatt). Door de komst van Eneco Luchterduinen met 43 windmolens van 3 Megawatt neemt het vermogen toe met 129 MegaWatt, oftewel 56%. Als gekeken wordt naar de totale windenergiecapaciteit van Nederland (en dus ook alle windmolens op land worden meegenomen) betekent de komst van Luchterduinen in één keer een toename van ruim 5%. (…)’

 

Bronnen
Persbericht Eneco, 21 september 2015: In één klap 56% meer Nederlandse windenergie op zee door windpark Eneco Luchterduinen
Foto: Eneco

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.