Luchthavens Schiphol Group gaan over op Nederlandse windstroom

Nederlandse luchthavens: record aantal passagiers

Schiphol Group heeft een langdurige overeenkomst gesloten met Eneco om vanaf 1 januari volgend jaar volledig op duurzame Nederlandse energiebronnen te draaien. Vanaf 2020 moet die energie volledig bestaan uit nieuw gebouwde windparken. De aangesloten luchthavens gebruiken samen ongeveer 200 gigawattuur aan stroom per jaar.

Schiphol en de overige luchthavens in de Schiphol Group – Rotterdam, Eindhoven en Lelystad – verbruiken samen ongeveer net zoveel als 60.000 huishoudens. Door het contract met Eneco wordt het voor de energieleverancier mogelijk te investeren in nieuwe windmolenparken, waarmee de hele Schiphol Group vanaf 2020 volledig van stroom moet worden voorzien. Voor Eneco is het daarmee de grootste klant die volledig op ‘Hollandse wind’ overstapt.

Vervuiling compenseren

 Met een verwacht aantal vliegbewegingen van 500.000 in 2020 ontkomt een luchthaven als Schiphol er niet aan dat het een grote vervuiler blijft. Naast het vervangen van energieverspillende vliegtuigen, probeert de Schiphol Group daarom de energievoorziening van de luchthaven zelf zo groen mogelijk te maken. Floor Felten, directeur Asset Management van Schiphol, stelt zich tot doel om Schiphol de duurzaamste luchthaven ter wereld maken. “We willen (…) aantoonbaar stroom afnemen van duurzame opweklocaties in Nederland”, zei ze eerder al in NH Nieuws, “zodat we ook Nederland verder helpen in het stimuleren van de transitie naar duurzame energie.”

Bronnen:

  • De Telegraaf,15 augustus 2017,  ‘Schiphol over op Nederlandse windenergie’
  • Algemeen Dagblad, 15 augustus 2017, ‘Schiphol stapt volledig over op Nederlandse windstroom’
  • NH Nieuws, 25 november 2016, ‘Heel Schiphol gaat in 2017 volledig over op groene stroom’

Foto: Schiphol (foto: Grabbits)

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.