verkeer Amsterdam, Paul Tolenaar

Luchtwachters gaan overheidsinstanties controleren

schiphol,billboards,a4,vliegtuigen,verkeer

Afgelopen september oordeelde de rechter dat de Nederlandse staat op zo kort mogelijke termijn moet zorgen dat de luchtkwaliteit overal in Nederland aan de wettelijke Europese norm voldoet. Om dat te controleren, stelt Milieudefensie luchtwachters in. 

In 2016 werd de wettelijke norm op minstens 95 plekken in het land overschreden, vaak in de buurt van intensieve veehouderijen en drukke wegen, met name in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven. Maar ook op de plekken waar de lucht wel voldoet aan de huidige normen, is de lucht volgens de Wereldgezondheidsorganisatie toch ongezond, weet Milieudefensie. In de hoop de normen aangescherpt te krijgen, voert het nog een bodemprocedure.

Luchtwachters

Om te controleren of gemeenten en het Rijk het ‘gezonde-lucht’-vonnis van de rechter goed uitvoeren, stelt milieudefensie luchtwachters aan die de luchtkwaliteit op zulke plekken moeten meten. Naast het vastleggen van de luchtkwaliteit, moeten de luchtwachters de druk opvoeren bij lokale politici, acties organiseren en mensen bewust maken van de luchtvervuiling in hun stad, stelt campagneleider Anne Knol.

Er zijn voldoende maatregelen voor handen om de luchtkwaliteit te verbeteren, benadrukt de organisatie: gemeentes kunnen bijvoorbeeld openbaar vervoer, de fiets en deelauto’s stimuleren, milieuzones instellen of voor autoluwe steden zorgen. De overheid kan onder meer reductie- en saneringsplannen maken voor de intensieve veehouderij, lagere maximumsnelheden invoeren en kolencentrales sluiten.

Bronnen:

  • persbericht Milieudefensie, 3 november 2017, ‘Luchtwachters gaan gemeenten controleren op aanpak luchtvervuiling’
  • Milieudefensie, 21 september 2017, factsheet ‘Wat kan de overheid doen om de luchtkwaliteit te verbeteren?’
  • Rijksoverheid, RIWM, Overschrijdingen van de Europese normen voor
    stikstofdioxide en fijnstof in 2016 en 2020

Foto: Paul Tolenaar

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.