foto: Shell

Luikse studenten verbeteren persoonlijk record in Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon Londen 2018.

Het Eco Team van de Universiteit van Luik (ULG) heeft tijdens de recente Shell Eco-marathon de vierde plaats bemachtigd in de categorie ‘Urban Concept-elektrische batterij.’ Het Eco Team legde in het Queen Elizabeth Olympic Park in Londen met 1 kWh een afstand van 141 km afgelegd. Dat is een verbetering van het eigen persoonlijk record uit 2015 met 20 km/kWh. Amper één Kwh volstond om (virtueel) van Brussel naar Den Haag te rijden!

Onder de naam Ecomotion Team hebben studenten van de Haute Ecole de la Province de Liège de zevende plaats (op een totaal van dertig deelnemers) behaald in de categorie ‘prototype-ethanol. Met een liter ethanol legden ze een afstand van 1.136 km af. Umonster, de ploeg van de Universiteit van Mons, eindigde als zevende in de categorie ‘Urban Concept-benzine,’ met een afstand van 107 km.

De enige Vlaamse afvaardiging, het Vives Eco Team van de Katholieke Hogeschool Kortrijk Vives, geraakte wel door de strenge technische controle geraakt met zijn nieuwe wagen, maar slaagde er niet in een geldige prestatie te doen registreren.

In totaal verschenen er dit jaar vier Belgische met zelfgebouwde energie-efficiënte voertuigen studententeams op de afspraak in Londen. Ze waren vertegenwoordigd in de twee categorieën, ‘urban concept’ en ‘prototype’ en ze maakten gebruik van verschillende energiebronnen: een elektrische batterij, benzine en bio-ethanol.

Urban concept-voertuigen worden beschouwd als de auto’s van de toekomst. Ze lijken enigszins op een traditionele stadswagen. De prototypes zijn erg energie-efficiënte en lichte, futuristische wagens.

De Shell Eco-marathon ontstond in 1939 in de Verenigde Staten in een Shell onderzoekslaboratorium als een vriendschappelijke weddenschap tussen wetenschappers om te ontdekken wie de meeste kilometers met een liter brandstof kon afleggen met een wagen. In 1985 werd in Frankrijk de Shell Eco-marathon zoals we die vandaag kennen geboren. In april 2007 werd de Shell Eco-marathon Amerika gelanceerd in de Verenigde Staten en in 2010 vond de eerste editie van de Shell Eco-marathon Azië in Maleisië plaats.

Nederlanders

Over de Nederlandse prestaties in de Shell Eco-marathon 2018 leest U hier.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.