Luxemburg: ‘We zijn niet gerustgesteld over kerncentrale België’

19 januari 2016 – België is er niet in geslaagd Luxemburg gerust te stellen in een overleg over de veiligheid van de Belgische kerncentrales. Inmiddels heeft België beloofd beter te communiceren.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) In Luxemburg viel maandagavond te horen dat België er niet in is geslaagd zijn buurland gerust te stellen over de veiligheid van de Belgische kerncentrales.”Wij zijn niet gerustgesteld, aangezien we geen antwoord gekregen hebben op al onze vragen”, zei Olaf Münichsdorfer, een adviseur van het Luxemburgse ministerie van Leefmilieu. (…)
[Minister Jan Jambon] sprak maandag met de Luxemburgse staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Camille Gira. (…) Jambon gaat woensdag samen met de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz, naar de Belgische kerncentrale van Doel voor een gezamenlijke inspectie.
In Nederland, Duitsland en Luxemburg zijn vragen gerezen over de veiligheid van Belgische centrales na een reeks incidenten waarbij centrales moesten worden uit- en aangezet. De onrust over de oude centrales neemt toe. Het Nederlands-Limburgse Maastricht en de Duitse stad Aken hebben juridische stappen aangekondigd tegen de kerncentrale van Tihange. Deze centrale in Hoei staat ongeveer 45 kilometer ten zuidwesten van Maastricht. (…)’

Inmiddels heeft België beterschap beloofd; het zal beter communiceren met de buurlanden over de omstreden kerncentrales.

Uit een ander bericht van De Morgen
‘(..) België gaat beter communiceren met de buurlanden over zijn kerncentrales, en zal ook Nederlandse, Duitse en Luxemburgse specialisten toegang geven tot de sites. Dat heeft een woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon maandag gezegd na afloop van een ontmoeting tussen Jambon en de Luxemburgse staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Camille Gira. (…)’

Bronnen
De Morgen, 18 januari 2016: Luxemburg niet gerustgesteld na overleg over Tihange
De Morgen, 18 januari 2016: België belooft betere communicatie met buurlanden na onrust rond veiligheid kerncentrales

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.