foto: VLD

Lydia Peeters nieuwe Vlaamse energieminister

Lydia Peeters (VLD).

Lydia Peeters (49) wordt de nieuwe Vlaamse minister van energie. Ze volgt in die functie op 1 januari haar VLD-partijgenoot Bart Tommelein op. Die besloot niet te wachten tot de volgende parlementsverkiezingen om zijn mandaat van burgemeester van Oostende op te nemen. In Vlaanderen mag je niet tegelijk minister en burgemeester zijn.

Het stond in de sterren geschreven dat de VLD Tommelein zou vervangen door en vrouw. Als energieminister toch, want als vicepremier schuift huidige cultuurminister Sven Gatz door. Peeters, die al achttien jaar burgemeester is van het Limburgse Dilsen-Stokkem, laat zich in die functie vervangen door huidig eerste schepen Sofie Vandeweerd, die momenteel ook werkt als parlementair medewerkster van Peeters.

Lydia Peeters studeerde rechten en werkte aanvankelijk als advocaat aan de balies van Hasselt en Tongeren. Ze maakte ook drie jaar deel uit van de Limburgse provincieraad. Sinds 2009 zetelt ze in het Vlaams parlement, waar ze ook deel uitmaakt van de commissie leefmilieu, natuur, ruimtelijke ordening, energie en dierenwelzijn. Vermoedelijk zal ze bij de volgende parlementsverkiezingen de Limburgse VLD-lijst aanvoeren.

Peeters komt uit een politiek nest. Haar vader, Lambert, was in de jaren tachtig ook een tijdje burgemeester van Dilsen-Stokkem. Toen Lydia zelf burgemeester werd, zorgde ze voor een primeur: ze was de eerste zwangere burgemeester van Vlaanderen.

Onderwerpen:

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.