‘Maak van 16% van het boerenland op korte termijn zonneweide’


19 april 2017
De Leeuwarder Courant komt met een pleidooi om snel veel meer zonneweides te realiseren op het boerenland. ‘Probeer van 16 procent van het boerenland zonneweide te maken. Met een hectare zonneweide is meer te verdienen dan met een hectare landbouw.’

De Leeuwarder Courant laat twee mensen  aan het woord die het idee uitdragen: marketeer Eelco Wolbers (IJlst) en civiel ingenieur en bedrijfseconoom Wijtze Boomsma (Lelystad).

Uit het bericht van de Leeuwarder Courant
‘(…) „Acceleratie is bittere noodzaak”, zegt Boomsma, want het gaat om niets minder dan de toekomst van de planeet en dus de toekomst van het nageslacht. (…)
Wil Nederland stappen maken, investeer dan in een enorme oppervlakte aan zonneweiden. Opgeteld tot 16 procent van de oppervlakte van het boerenland. „Lytse dykjes dêromhinne, dan falt it net op”, zegt hij.
Boomsma en Wolbers menen dat de landelijke politiek daarvoor knopen moet doorhakken binnen het ruimtelijk beleid. Voor de bedrijfsvoering van de grondeigenaren – veelal boeren – is dat niet ongunstig, stelt Boomsma: met een hectare zonneweide is meer te verdienen dan met een hectare landbouw.
De kostprijs van opwekking van zonnestroom daalt snel en ligt bij projecten in meerdere landen al onder die van windenergie op land, betogen ze.(…)
Duurzame energie is een te groot onderwerp voor politieke functionarissen, die vaak maar een horizon hebben van maximaal vier jaar; til het daarom boven het politieke krachtenspel uit, is hun idee. Wolbers: „Kies liever voor een energiecommissaris met verstand van zaken. Zoals er ook een uitstekende deltacommissaris is.” (…)’

Bronnen
Leeuwarder Courant, 19 april 2017: ‘Leg platteland vol zonnepanelen’
Foto: still uit video Activ Solar

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.