Maastricht wil sluiting kerncentrale Tihange afdwingen

16 januari 2016 – Maastricht stapt naar de rechter om sluiting van de Belgische kerncentrale van Tihange af te dwingen. Een motie van GroenLinks daartoe wordt door negen van de tien partijen gesteund. Volgende week besluit de gemeenteraad over het voorstel.

Schermafdruk 2016-01-16 10.29.19
Gert-Jan Kranbbendam: ‘Ronduit gevaarlijk’

Uit een persbericht van GroenLinks
‘(…) Maastricht sluit zich hiervoor aan bij een initiatief uit de Städteregion Aachen, die eind van deze maand haar juridische eisen omtrent de kerncentrale bekend zal maken.
“De Maastrichtse politiek heeft er schoon genoeg van dat de veiligheid van onze burgers in gevaar gebracht wordt, omdat de Belgen hun zaken niet op orde hebben. De levensduurverlenging van Tihange 1, Doel 1 en Doel 2, zonder overheden en burgers in Nederland en Duitsland daarbij te betrekken is slecht nabuurschap en zeer onwenselijk. Het opnieuw opstarten van de scheurtjesreactoren Tihange 2 en Doel 3 is ronduit gevaarlijk, zoals deze week nog werd bevestigd na onafhankelijk onderzoek vanuit de Universiteit van Wenen”, aldus fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam van GroenLinks Maastricht. “De tijd van politiek correct uitspreken dat we een einde aan de Belgische probleemcentrales willen is wat ons betreft na de incidenten van het afgelopen jaar en de heropstart van de scheurtjesreactoren voorbij. We voelen ons niet serieus genomen door de Belgen en kiezen daarom samen met de Duitsers voor de juridische weg.”

De leden van de Städteregionsrat Aachen spraken zich – in navolging van Maastricht – in december 2015 uit voor sluiting van de kerncentrale van Tihange en droegen hun college daarbij op te laten onderzoeken welke juridische stappen hiervoor konden worden genomen. Hiervoor zijn twee advocatenkantoren in Düsseldorf en Brussel ingeschakeld, die uitgebreid onderzoek uitvoeren naar de haalbaarheid van een juridisch proces. (…)

De verwachting is dat meer Limburgse gemeenteraden het voornemen van Maastricht zullen volgen. (…) Op 9 juni 2015 sprak de gemeenteraad van Maastricht zich al uit voor sluiting van de ‘stokoude en gammele’ kerncentrale in Tihange. Toen stemden D66 en VVD nog tegen. De aanhoudende stroom aan incidenten bij de Belgische kerncentrales hebben hen doen overtuigen dat concrete actie tegen Tihange noodzakelijk is. (…)’

Bronnen
GroenLinks Maastricht, 15 januari 2016: Maastricht besluit tot juridische stappen tegen kerncentrale Tihange
Foto: Kerncentrale Tihange (foto: Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.