Marghem eist vandaag nog een Belgisch klimaatakkoord

11 oktober 2016 De Belgische minister van Energie, Marie-Christine Marghem, eist dat er vandaag nog een Belgisch klimaatplan ligt. ‘Dit is ook een kwestie van geloofwaardigheid in de aanloop naar de klimaatconferentie van Marrakech vanaf 7 november’, aldus Marghem in De Tijd.

Wat Marghem betreft blijven de vier regionale klimaatministers van België vannacht bij elkaar zitten tot het klimaatakkoord van België er is. Het is een slepend dossier geworden, waar intern al zeker zeven jaar wordt gekibbeld over hoe de klimaatinspanningen tussen de Belgische regio’s wordt verdeeld.

Uit een bericht van De Tijd
‘(…) Op 4 december 2015 sloten dezelfde vier al een principeakkoord over de intern-Belgische lastenverdeling. Maar de wettelijke vertaling van dat akkoord sleept aan. (…)
Het enige resterende twistpunt is de solidariteitsclausule. Vooral het Vlaams en het Waals Gewest gaan daarover met elkaar in de clinch. Het gaat om de prijs die Vlaanderen moet betalen om Waalse hernieuwbare energie te ‘kopen’, als het Vlaams Gewest zelf niet voldoende groene energie haalt. (…)’

Marghem waarschuwt dat wat nu op tafel ligt nog ‘klein bier’ is vergeleken met de inspanningen die nodig zijn om in 2030 35 procent minder CO2 uit te stoten.

Tijdens de vorige klimaattop, in december 2015, werd België door het Climate Action Network (CAN) uitgeroepen tot ‘fossiel van de dag’. ‘Terwijl de rest van de wereld zich voorbereidde op de onderhandelingen hebben de verschillende Belgische regeringen na meer dan zes jaar nog steeds niet beslist hoe de klimaatinspanningen intern zullen worden verdeeld’, stond destijds in het juryrapport.

Bronnen
De Tijd, 11 oktober 2016: Marghem eist vandaag Belgisch klimaatplan (registratie)
FluxEnergie, 7 december 2015: De schaamte van België
FluxEnergie, 1 december 2015: COP21 – België uitgeroepen tot ‘fossiel van de dag’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.