Marjan van Loon nieuwe president-directeur Shell Nederland

8 december 2015 – Marjan van Loon volgt op 1 januari a.s. Dick Benschop op als president-directeur van Shell Nederland. Benschop wordt dan Vice President Joint Ventures Excellence voor Shell International.

Uit een persbericht van Shell
‘(…)  Sinds 2009 bekleedt Van Loon de functie van Vice President LNG & Gas Processing. In die hoedanigheid is ze verantwoordelijk voor alle technische aspecten van de ontwikkelingen van LNG binnen Shell, inclusief new business development, design, innovatie, floating LNG (Prelude) en LNG als een transport brandstof.
In de 26 jaar die Van Loon (49) voor Shell werkt, heeft ze diverse posities bekleed. In 1989 begon ze als chemisch technoloog op het Shell hoofdkantoor in Den Haag. Daarna was ze werkzaam op Shell Pernis, om vanaf 1997 in Australië en Maleisië management posities te bekleden. In 2007 keerde Van Loon terug naar Nederland om Global Manager LNG & Gas Processing te worden.
Chief Executive Officer (CEO) van Royal Dutch Shell plc, Ben van Beurden zegt: “Marjan brengt een schat aan ervaring en expertise mee om deze belangrijke positie in te vullen. Ze is een betrokken en coachend leider, die in competitieve en uitdagende situaties koers weet te houden. Marjan is een bijzonder energieke collega, een uitstekend communicator en bruggenbouwer.”
“Ik ben trots en vereerd met deze benoeming. Nederland is een belangrijk land voor Shell; ons hoofdkantoor staat in Den Haag en we zijn hier een van de grootste werkgevers. Daarnaast investeren we veel in Nederland, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie. Ik zie er naar uit om in deze rol mijn bijdrage te leveren aan de boeiende uitdagingen in energie, innovatie en techniek, en om onze goede relaties met klanten en partners verder uit te bouwen,” stelt Van Loon.

Marjan’s voorganger Dick Benschop, die de functie van president-directeur sinds 2011 vervult, is per 1 januari 2016 benoemd tot Vice President Joint Ventures Excellence voor Shell International. Van Beurden: “Ik wens hen beiden alle succes in deze belangrijke posities voor Shell.”
Van Loon studeerde in 1989 af aan de TU Eindhoven als scheikundig technoloog. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. (…)’

Uit een artikel van het FD over de benoeming van Marjan van Loon
‘(…) Met de benoeming van Van Loon krijgt de functie van president-directeur van Shell Nederland waarschijnlijk ook een nieuwe invulling. Waar voormalig staatssecretaris Benschop vooral dreef op zijn politieke netwerk, moet Van Loon het in de eerste plaats hebben van haar kennis van zaken. Zij werkt al 26 jaar bij het olie- en gasconcern en heeft in die tijd het bedrijf en de processen van binnenuit leren kennen. (…) Door zichzelf als voorbeeld te stellen probeert zij vooral vrouwen te overtuigen van de kansen en mogelijkheden die de techniek biedt. ‘Toen ik ruim 25 jaar geleden van de Technische Universiteit kwam,’ zegt zij, ‘had ik niet kunnen denken dat ik ooit een dergelijke positie zou innemen. Ik denk dat ik me een hoedje zou zijn geschrokken.’ (…)’

Uit een artikel van het FD over de benoeming  van Dick Benschop
‘(…)Volgens een woordvoerder, Benschop zelf geeft geen commentaar, is de reden ‘een normale roulatie van functie’. Benschop draagt straks vanuit het Haagse hoofdkantoor verantwoordelijkheid voor Shell-participaties die niet onder directe controle van het bedrijf vallen, in onder meer Italië, Egypte en Kazachstan. Ook moet hij de aansturing van deelnemingen in het hele bedrijf verbeteren. (…) [Over Benschop als predsident-directeur:]Niet eerder had Shell een topman met zo’n uitgesproken politiek profiel. Benschop moest het gezicht van Shell naar buiten toe vormen en ervoor zorgen dat het concern niet verrast werd door ontwikkelingen aan het Binnenhof. (…) In 2011 begon Benschop aan zijn huidige functie. Hij viel er op door de behendigheid waarmee hij gevoelige onderwerpen behandelde, zoals de klimaatverandering en de relatie met Rusland. Ook in zijn nieuwe rol zullen die diplomatieke en politieke vaardigheden hard nodig zijn. Gertjan Lankhorst: ‘Het wordt een pittige baan, onderschat het niet.’ (…)’

Bronnen
Shell, persbericht, 7 december 2015: Marjan van Loon nieuwe president-directeur van Shell Nederland B.V.
FD, 7 december 2015: Wie is de nieuwe topvrouw van Shell Nederland? (Registratie)
FD, 7 december 2015: Oud-assistent Den Uyl vertrekt als topman Shell

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.