Marjan van Loon (Shell Nederland): ‘Toekomst Nederlandse energie ligt op zee’

Marjan van Loon (Shell Nederland): ‘Toekomst Nederlandse energie ligt op zee’

3 oktober 2016 – ‘Marjan van Loon werd de baas van Shell Nederland om te laten zien dat het bedrijf duurzame energie echt serieus neemt.’ Het Eindhovens Dagblad had een interview haar. De toekomst van de Nederlandse energievoorziening ligt volgens haar op zee.

Marjan van Loon komt uit Helmond. Sinds 1 januari van dit jaar is ze president-directeur van Shell Nederland.
Uit het interview van het Eindhovens Dagblad
‘(…) Van Loon is sinds 1 januari directeur van de Nederlandse tak van dat bedrijf. Ze is een vrouw die zich ook zorgen maakt over de toekomst van haar kinderen. Een burger met zonnepanelen op haar dak en een warmtepomp onder het huis. “Ik werk hier al 27 jaar. Ik heb er destijds heel bewust over nagedacht. Ik heb in die periode echt geleerd dat we goed bezig zijn, dat we de goede dingen doen.” (…) “We zitten wel in duurzaam, maar op de schaal van Shell is het klein. We hebben in allerlei dingen gezeten, ook in zonne-energie, maar zijn daar weer uitgestapt. We hebben op de harde manier geleerd dat wij dat dan misschien wel wilden, maar dat de maatschappij er niet klaar voor was. Het was tot nu toe gewoon heel moeilijk om op grote schaal geld te verdienen met duurzaam. Iedereen wil dat het heel snel gaat. Maar mensen onderschatten hoe ingewikkeld het is.”
Je hoort ook wel eens andere geluiden. Soms krijgt het Brits-Nederlandse bedrijf zelfs het verwijt dat het nieuwe ontwikkelingen traineert, om haar eigen olie- en gasbronnen te beschermen. Typerend voor Van Loon: ze schiet niet in de verdediging. “We kunnen wel zeggen dat het niet zo is, en dat we passie hebben voor energie die zo min mogelijk vervuilt. Ik weet dat het zo is. Maar we moeten het uiteindelijk gewoon laten zien.” (…)
De toekomst van de Nederlandse energievoorziening ligt op zee. ,,De gedaalde kosten laten het toe om nu op te schalen. Er zijn plannen voor vijf parken, die in 2020 samen goed zijn voor 3,5 Gigawatt. Ik denk dat het goed is om daarna nog een jaar of vijftien lang ieder jaar 1 of 2 Gigawatt bij te bouwen. Dat betekent dat het aantal windmolens op zee zeker nog een factor tien tot twintig groter wordt. Voor Nederland dan. Shell zal zijn positie moeten verdienen.” (…)’

Bronnen
Eindhovens Dagblad, 1 oktober 2016: Shell heeft ‘huiswerk’ met de duurzame energie
Foto: Shell

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.