Marokko zet eerste stap naar kernenergie in 2030

3 maart 2016Marokko wil in 2030 een eigen kerncentrale hebben en heeft daarvoor de eerste stappen gezet. Het land wil met onder meer de kerncentrale en enorme zonnecentrales minder afhankelijk worden van energie uit het buitenland.

In oktober kwamen de onderzoekers van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) voor een achtdaagse missie naar Marokko, voor de zogenoemde Integrated Nuclear Infrastructure Review (INIR), een eerste beoordeling van de kernenergieplannen van Marokko. Deze week presenteerden ze hun rapport.

Uit een bericht van Marokko Nieuws
‘(…) Directeur Dohee Hahn van IAEA reageerde positief: “Marokko heeft de ervaring en vaardigheden die hen in staat moet stellen om een eigen nucleair programma te starten. Op het gebied van human resources hebben we gezien dat de trainingsprogramma’s goed zijn en we hebben genoten van de vroege bewustwording van Marokko.” (…)’

Uit een bericht van de IAEA
‘(…) The 11-person INIR team—comprising experts from Romania, Spain and the United Kingdom as well as IAEA staff—identified strengths in a number of areas, including:

  • The development of a comprehensive nuclear law that establishes an independent regulatory body.
  • The early establishment of training courses and facilities to support human resource development for the nuclear power programme.

The mission, which began on 19 October, also highlighted areas where further action is recommended, including:

  • Developing a master plan with a timeline indicating the major activities to be conducted and identifying the organizations responsible for their implementation.
  • Establishing a stakeholder involvement strategy and implementation plan for the nuclear power programme. (…)’

Marokko is nu nog erg afhankelijk van energie uit het buitenland. Het land werkt, naast aan de plannen voor een kernenergiecentrale, aan een enorm zonneproject dat in 2020 klaar moet zijn. Het eerste deel ging vorige maand open.

Bronnen
Marokko Nieuws, 1 maart 2016: Marokko wil in 2030 kernenergie
IAEA, 27 oktober 2015: IAEA Reviews Morocco’s Nuclear Power Infrastructure Development

Foto: Met deze CSP-centrale en kernenergie wil Marokko minder afhankelijk worden van energie uit het buitenland. (Wereldbank)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.