foto: Tim Wagner

Massale zitblokkade tegen gaswinning Groningen

Zitactie Code rood in Delfzijl.

Dinsdag blokkeerden naar hun eigen telling ruim zevenhonderd mensen de ingang van het tankenpark van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (Nam) in Delfzijl (bij Farmsum). Daardoor kunnen vrachtwagens het terrein niet meer kunnen bereiken of verlaten. Het initiatief voor deze actie gaat uit van Code Rood, een beweging die burgerlijke ongehoorzaamheid inzet tegen de fossiele brandstoffenindustrie.

In het tankenpark wordt aardgascondensaat op- en overgeslagen. Dit condensaat is een restproduct van de gaswinning. Het komt via een pijpleiding of met tankwagens aan in Farmsum. Daar scheidt de Nam het condensaat van het ‘productiewater’ waarna het in tankers wordt vervoerd naar de raffinaderijen in de Botlek. Die verwerken het tot kerosine.

De demonstranten bereikten Delfzijl te voet, per fiets, bus, boot en met de trein in verschillende groepen. Ze hadden zich de afgelopen dagen voorbereid in een actiekamp in Leermens, 12 km verderop. Ze zijn van plan de actie enkele dagen lang vol te houden. De politie houdt er meerdere oogjes in het zeil.

“Dit protest laat zien hoe urgent de situatie is in Groningen. Ondanks de mooie woorden van minister Wiebes blijft het aardbevingsgevaar onverminderd hoog en is de schade-afhandeling nog steeds niet goed geregeld. Hier trekken mensen de grens,” zegt woordvoerster Hanneke van Code Rood. Aan de blokkade nemen volgens Code Rood ook veel mensen mee van buiten Groningen en zelfs uit het buitenland deel. “Wij eisen het einde van de winning en het gebruik van fossiele brandstoffen. Gas is geen transitiebrandstof. Politiek en bedrijven handelen veel te langzaam,” aldus co-woordvoerder Maarten.

Code Rood kwam anderhalf jaar geleden tot stand. Op 24 juni 2017 blokkeerde het met 350 mensen al de kolenoverslag in Amsterdam.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.