McKinsey: 1 miljard p/jr kan industriële uitstoot decimeren

Onder druk van Kamp gaat energieverslindende industrie extra besparen

Als we tot 2040 21 tot 23 miljard euro investeren in maatregelen om de industriële CO2-uitstoot te beperken, moet die in 2050 80 tot 95 procent minder kunnen zijn dan in 1990. Dat blijkt uit onderzoek van organisatie-adviesbureau McKinsey. Als elektriciteit 20 euro per MWh gaat kosten, kan zo’n reductie zelfs met 10 miljard euro behaald worden. 

De industrie is in Nederland verantwoordelijk voor meer dan 40 procent van de totale uitstoot van CO2, maar dat kan binnen 20 jaar met zestig procent worden terug gebracht ten opzichte van referentiejaar 1990, stelt McKinsey in haar rapport ‘Energy transition: Mission (im)possible for industry?’. Door tot 2040 21 tot 23 miljard euro extra te investeren, moet in 2050 een reductie van 80-95 procent te halen zijn. Als industriële warmte een goede prijs kan opleveren, kan het zelfs voor minder dan de helft.

Elektrificatie vergt capaciteitsuitbreiding

Een deel van de benodigde maatregelen is voor industriële spelers nu al financieel voordelig. McKinsey denkt daarbij aan energie-efficiëntieverbeteringen, recycling en hergebruik en elektrificatie van lage temperatuurwarmte. Andere maatregelen hebben nog financiële steun nodig. Hierbij denkt het onderzoeksbureau aan de elektrificatie van hogere temperatuurwarmte, het meer gebruik maken van grondstoffen met een lagere uitstoot (bijvoorbeeld waterstof in plaats van gas), het afvangen en opslaan van CO2 en elektrificatie van industriële processen.

De grootste afname van CO2 kan worden bereikt door de warmte voor industriële processen die op hoge tot zeer hoge temperaturen verlopen op te wekken met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. “Elektrificatie van industriële processen gebeurt nog nauwelijks vanwege de hoge kosten, maar de technische mogelijkheden zijn er”, zegt onderzoeksleider Occo Roelofsen. Om een grootschalige elektrificatie te realiseren moet Nederland haar capaciteit wel uitbreiden. Bovendien moet het energiesysteem kunnen omgaan met een groter aandeel hernieuwbare energie en een toegenomen vraag naar elektriciteit van de industrie.

Industrie kan energievoorziening balanceren

De industrie kan daarnaast een rol gaan spelen in het balanceren van vraag en aanbod van elektriciteit, wat goedkoper kan zijn dan traditionelere opslagtechnieken, berekent McKinsey. Als de prijs van elektriciteit gemiddeld rond de 20 euro per MWh uitkomt, rendeert het zelfs om aan meer dan 70 procent van de warmtevraag met elektriciteit te voldoen. Als gevolg daarvan zou de omvang van benodigde investeringen en kosten kunnen halveren: van ruim 20 miljard naar 10 miljard euro.

Bron:

Foto: Tata Steel (FluxEnergie/© Paul Tolenaar)

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.