Meer dan 200 grootschalige zonneparken in Nederland op komst

Meer dan 200 grootschalige zonneparken in Nederland op komst

24 mei 2017Een nieuw initiatief, ‘Zonopkaart’, houdt de ontwikkeling van grootschalige zonneparken in Nederland bij en heeft alle parken en plannen op een kaart gezet. Daaruit blijkt dat er op dit moment gewerkt wordt aan plannen voor meer dan 200 nieuwe (en steeds grotere) zonneparken.

Uit een persbericht van Zonopkaart.nl
‘(…) De komende jaren worden steeds grotere parken ontwikkeld. Nu is het grootste zonnepark ruim 30 hectare. Er zijn echter al concrete plannen voor parken van circa 100 hectare en groter. Op dit moment zijn meer dan 200 grootschalige zonneparken van meer dan 1 MWp in ontwikkeling. Waar komen al deze parken te liggen? Zonopkaart.nl laat het zien. Op een overzichtelijke website met kaarten en statistieken wordt inzicht gegeven in locaties en omvang van de grote zonneparken in Nederland.

Noorden van Nederland koploper
Zonopkaart.nl laat zien dat van de grote parken (meer dan 5 MWp) het merendeel in de noordelijke provincies is te vinden. 14 van de 16 in ontwikkeling zijnde of gerealiseerde zonneparken liggen ten noorden van de lijn Amsterdam-Enschede.

Overal in Nederland
Zonopkaart.nl laat zien dat door heel Nederland plannen zijn om grootschalige zonneparken te ontwikkelen. Grote parken van meer dan 1MW op dak of op veld zijn op deze website op de kaart gezet en in statistieken samengevat.

Steeds groter
Het aantal grote tot zeer grote zonneparken zal de komende jaren enorm stijgen. Dit blijkt uit gegevens van zonopkaart.nl. Op dit moment zijn er vier parken van meer dan 5 MWp. Er liggen echter plannen klaar voor meer dan 30 grootschalige zonneparken. Daar zitten vier zonneparken tussen van meer dan 50 MWp.

De kaart van Zonopkaart
Op basis van gegevens van RVO en Hieropgewekt worden alle grote gerealiseerde en in voorbereiding zijnde zonneparken in Nederland in beeld gebracht. Zonopkaart.nl is een initiatief van adviesbureau ROM3D en maakt gebruik van gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Hieropgewekt en andere openbare bronnen. (…)’

Grootste parken

 1. Hoogezand-Sappemeer, 103 MWp
  Ontwikkeld door Zonnepark Midden Groningen B.V.. Nog niet gerealiseerd.
 2. Borsele, 55 MWp
  Ontwikkeld door Solarpark Scaldia B.V.. Nog niet gerealiseerd.
 3. Steenwijkerland, 51.3 MWp
  Ontwikkeld door Herbo Groenleven B.V.. Nog niet gerealiseerd.
 4. Heerenveen, 51.3 MWp
  Ontwikkeld door Herbo Groenleven B.V.. Nog niet gerealiseerd.
 5. Tynaarlo, 32.06 MWp
  Ontwikkeld door Herbo Groenleven B.V.. Nog niet gerealiseerd.
 6. Delfzijl, 30.8 MWp
  Ontwikkeld door Sunport Delfzijl BV. Inmiddels gerealiseerd.

De site biedt ook een stappenplan voor de realisatie van een grondgebonden zonnepark.

Bronnen
Zonopkaart, persbericht, 23 mei 2017: Nieuwe website zonopkaart.nl brengt de ontwikkeling van grootschalige zonneparken in beeld
Website Zonopkaart

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.