Bijna 700.000 handtekeningen tegen Belgische kerncentrales

Bijna 700.000 handtekeningen tegen Belgische kerncentrales

1 februari 2016In het afgelopen weekend hebben bijna 700.000 mensen op de website van AVAAZ hun handtekening gezet vóór de tijdelijke sluiting van de twee oude kerncentrales in Doel in afwachting van een grondig onderzoek.

De website AVAAZ is een internationale petitiewebsite. De petitie tegen twee van de kerncentrales in Doel was gestart om druk uit te oefenen rond het bezoek van de Duitse minister van Milieu, Barbara Hendricks, vandaag aan België brengt voor overleg over de veiligheid van de Belgische kerncentrales.

Uit de toelichting van de organisatoren van de handtekeningenactie
‘(…) Nucleaire deskundigen maken zich zorgen: het Belgische parlement heeft twee oude en gebrekkige kerncentrales onlangs weer opgestart. Dit brengt het risico op een volgende Tsjernobyl-ramp met zich mee, hier in het hart van Europa!
In een van de oude reactoren ontstond een paar weken terug nog brand en vond een explosie plaats, en de Belgische hoofdverantwoordelijke voor nucleaire veiligheid drong aan op controles nadat 16.000 scheurtjes ontdekt waren! Buurlanden uiten hun bezorgdheid, en de Nederlandse milieuminister heeft een van de betreffende centrales vorige week nog bezocht — als genoeg van ons in de komende 72 uur in actie komen zouden we een einde kunnen maken aan deze waanzin door te eisen dat België de centrales stillegt totdat een grondige impactanalyse uitgevoerd is.
Een radioactieve nachtmerrie in een dusdanig overbevolkt gebied raakt iedereen in Europa. Laten wij daarom 500.000 handtekeningen afleveren aan de ministers van Nederland, Duitsland en andere cruciale landen, en duidelijk maken dat EU-burgers het niet van België zullen pikken om risico te lopen op nog een Tsjernobyl. Teken en deel dit op Facebook, Twitter, email… waar dan ook. (…)’

Uit een bericht van Dichtbij
‘(…) De via internet opererende actiegroep probeert binnen twee dagen een half miljoen handtekeningen op te halen ter voorkoming van een ,,radioactieve nachtmerrie’’, aldus Avaaz. De handtekeningen moeten aan de ministers van Nederland, Duitsland en andere landen duidelijk maken dat EU-burgers het niet van België zullen pikken om risico te lopen op nóg een Tsjernobyl. De 25 oudste Europese kernreactoren zijn al bijna 40 jaar of zelfs langer in gebruik. En, hoe ouder onze kerncentrales worden, hoe groter het aantal storingen en ongelukken, aldus Avaaz: tussen 2000 en 2006 is het aantal onvoorziene storingen volgens de actiegroep al met 50 procent toegenomen.

,,België is op weg een wereldwijd symbool te worden voor het gevaar van verouderende kernreactoren: in 2014 vestigde België het wereldrecord voor het grootste aantal onverwachte problemen met haar kernreactoren — lekken, scheurtjes, en afgelopen december zelfs een explosie’’, aldus Avaaz. ,,Nog zorgwekkender is dat volgens deskundigen sommige scheuren zich op de “een van de meest kwetsbare delen” van de centrale bevinden, waardoor we met een ongeluk vergelijkbaar met Tsjernobyl of Fukushima te maken krijgen als de reactordruk het laat afweten.’’
De Belgische regering wil de centrales open houden om het land van elektriciteit te voorzien. ,,Maar de afgelopen twee jaar waren ze de helft van de tijd buiten werking vanwege defecten’’, aldus Avaaz. ,,Nu rekent de regering op haar meerderheid in het parlement om twee van de meest gewantrouwde centrales nog eens 10 jaar open te houden!’’
Volgens de organisatie heeft België een verplicht gezamenlijk onderzoek naar de impact van de centrales op Nederland, Duitsland en andere buurlanden niet uitgevoerd ,,Als één van deze landen, of de Europese commissie, in de komende dagen een dergelijk onderzoek aanvraagt, zouden wij het Belgische voorstel tegen kunnen houden’’, roept Avaaz mensen op. Zij vraagt mensen dan ook te tekenen om de wat genoemd wordt nucleaire tijdbom te ontmantelen.

Bronnen
AVAAZ, 31 januari 2016: Om nog een Tsjernobyl te voorkomen
Dichtbij, 28 januari 2016: Europawijde actie tegen kerncentrales Tihange en Doel
Foto: Doel (foto Electrabel)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.