‘Meer dan de helft van de bezwaren tegen gasbesluit komt niet uit Groningen’

‘Meer dan de helft van de bezwaren tegen gasbesluit komt niet uit Groningen’

11 augustus 2016Meer dan de helft van de ruim vijfduizend bezwaren tegen het gaswinningsplan van minister Kamp komt van niet-Groningers. Dat stelt Milieudefensie, dat zelf ook een zienswijze indiende. 

Uit het persbericht van Milieudefensie
‘(…) Ruim vijfduizend Nederlanders dienen vandaag een bezwaar in tegen het conceptbesluit van minister Kamp over de gaswinning in Groningen. Meer de helft van de bezwaren komt van niet-Groningers. Ook Milieudefensie stuurt vandaag een zienswijze in tegen het voorstel waarin de gaswinning de komende vijf jaar wordt vastgezet op een onveilig winningsniveau. Milieudefensie roept minister Kamp op met een plan te komen voor het snel volledig afbouwen van de gaswinning, zodat Groningers weer veilig kunnen wonen en Nederland stappen zet richting een fossielvrije samenleving.
Ike Teuling, campagneleider Energie van Milieudefensie: “Wij zijn blij dat er ook zoveel niet-Groningers bezwaar maken tegen het voorstel van Kamp. Dat geeft aan dat de gaswinning in Groningen een probleem is van álle Nederlanders. Ook mensen die zelf niet direct lijden onder de aardbevingen, vinden het uit solidariteit met de gedupeerden én vanwege klimaatverandering niet langer acceptabel om het Groningse gasveld leeg te pompen en vervuilend gas te blijven verstoken.”
Minister Kamp wil de gaswinning de komende vijf jaar vastzetten op een winnignsniveau van minimaal 24 miljard kuub, nog steeds het dubbele van het veilig geachte winningsniveau van 12 miljard kuub (2). Onderzoek van Milieudefensie laat zien dat de winning al vóór 2020 terug kan naar dat veilige niveau, zonder de leveringszekerheid in gevaar te brengen. Daarna kan de kraan uiterlijk in 2030 helemaal dicht. (…)’

De gaskraan moet verder dicht en er moet een plan komen om de gaswinning stapsgewijs te stoppen, aldus Milieudefensie. In september wil de stichting actie gaan voeren in Groningen en bij het kantoor van de NAM.

Tot vandaag kon bezwaar gemaakt worden tegen het plan van minister Kamp voor de gaswinning. Er is nogal wat kritiek op het concept-gasbesluit van Kamp. Onder meer van de Groningse overheden, die de gaswinning te hoog vinden, en van twee wetenschappers die in Technisch Weekblad stellen dat het plan is gebaseerd op een ‘fout perspectief’.

Bronnen
Milieudefensie, 11 augustus 2016: Ook veel niet- Groningers maken bezwaar tegen gaswinningsplan Kamp
FluxEnergie, 10 augustus 2016: Alle Groningse overheden: ‘Gaswinning moet nog verder terug’
FluxEnergie, 11 augustus 2016: ‘Concept-gasbesluit Kamp deugt niet’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.