Meer gas uit Rusland, is dat een goed idee?

4 maart 2015 – Nu de gaskraan in Groningen verder dicht moet, noemt minister Kamp de optie om meer gas uit Rusland te halen. Technisch geen probleem, maar is een grotere afhankelijkheid van Russisch gas een goed idee? 

Minister Kamp van Economische Zaken wil jaarlijks 20 miljard kuub gas importeren, ook uit Rusland.

Kamp in het Algemeen Dagblad
‘(…) Dat gas dient als compensatie voor het eventueel nog verder dichtdraaien van de eigen gaskraan in Groningen. (…)’

Meer Russisch gas invoeren is geen goed idee, vindt de PvdA-woordvoerder Vos. Tegen de NOS zegt hij: “Het is veel verstandiger duurzame energie op te wekken. De toekomst is groen en die ligt niet in het oosten.”

De Volkskrant vroeg enkele energie-experts wat zij van de gasimport uit Rusland vonden. Het kan, via de North Stream pijplijn tussen Rusland en Duitsland, aldus energie-expert Sijbren de Jong van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). Het is ook de goedkoopste optie. Gas uit Noorwegen is duurder en vloeibaar gas uit andere landen ook. Maar zowel De Jong als Hans van Cleef, energie-analist bij ABN AMRO en een anonieme energie-expert laten de Volkskrant weten een grotere afhankelijkheid van Rusland onwenselijk te vinden.

Coby van der Linde, energie-deskundige van Instituut Clingendael, ziet het probleem niet.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) “Ook als we gas uit Rusland invoeren, zijn we netto nog steeds exporteur”, zei Van der Linde in het NOS Radio 1 Journaal. “De aardgasproductie in de Noordzee blijft doorgaan en ook kunnen we eventueel gas in de vorm van LNG van elders importeren.” (…)
Nederland neemt dankzij zijn gasvoorraden een unieke positie in, zegt Van der Linde. Dat wordt wel minder, naarmate meer gas uit de bodem wordt gehaald. “We worden in onze gasvoorziening een normaler land. Dat wisten we al, maar het gebeurt misschien wat eerder dan we aanvankelijk dachten.” (…)’

NRCQ maakte vorig jaar in beeld duidelijk dat Nederland van alle Europese landen die Russisch gas importeren, er het minst afhankelijk van is. Nederland haalt 6 procent van haar gas uit Rusland, en betaalt daarvoor een relatief lage prijs, aldus NRCQ.

 

Bronnen
Algemeen Dagblad, 3 maart 2015: Gas uit Rusland? ‘Dat is een optie’ (betaald, via Blendle, € 0,15)
de Volkskrant, 4 maart 2015: Is meer gas uit Rusland een optie? (betaald, via Blendle, € 0,15)
NOS, 3 maart 2015: ‘Nederland niet afhankelijk van Russisch gas’
NOS, 3 maart 2015: PvdA wil niet meer Russisch gas importeren
NRCQ, 28 juli 2014: Nederland is het minst afhankelijk van Russisch gas

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.