Foto: 'Frituurvet? Recycle Het!'

‘Meer inzamelpunten nodig voor gebruikt frituurvet’

MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten, roept supermarkten, gemeenten en verenigingen op inzamelpunt te worden voor frituurvet. Omdat er nog niet voldoende inzamelpunten zijn, wordt nog niet al het gebruikte frituurvet ingezameld. 

Gebruikt frituurvet kan worden ingezameld en gerecycled tot hernieuwbare energie. Consumenten kunnen het afgekoelde gebruikte frituurvet terug in de verpakking of in een plastic fles gieten en dit inleveren bij een verzamelpunt. Op dit moment zijn er ongeveer 3.000 punten in Nederland waar particulieren hun gebruikt frituurvet kunnen inleveren, meldt MVO.

20 kilometer rijden

“Het aantal inzamelpunten kan erg verschillen per regio. Er zijn gemeenten waar het dichtstbijzijnde inzamelpunt bijvoorbeeld op twintig kilometer ligt”, aldus Thijs Pasmans, projectleider van de campagne ‘Frituurvet Recycle Het!’. Ook zijn er inzamelpunten die niet zijn aangemeld bij de campagne, waardoor ze niet vindbaar zijn via de website.

Er verdwijnt volgens MVO nog te veel frituurvet in het riool. Naast het feit dat dit niet vet niet meer kan worden gerecycled, veroorzaakt het ook verstoppingen van riolen. “Jaarlijks kost dit de samenleving vele miljoenen euro’s. Hoewel veel mensen weten dat gebruikte vetten niet in het riool thuishoren, heeft toch vrijwel elke gemeente problemen met verstoppingen veroorzaakt door vet.”

Aanmelden als inzamelpunt kan via dit formulier.

Auteur: Nadine Kieboom

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.