Meer steun voor verlenging productieplafond Opec

Ook Oman, Venezuela en Irak willen verlenging productieplafond Opec

27 maart 2017Ook Oman, Venezuela en Irak willen dat het productieplafond van de Opec langer geldt dan aanvankelijk afgesproken. De landen sloten zich zondag aan bij de oproep van Algerije en Koeweit, aldus de Telegraaf. In mei besluit de Opec over eventuele verlenging.

De Opec sprak eind vorig jaar met niet-leden zoals Rusland af om de olieproductie te beperken en zo de olieprijzen op te drijven. De afspraak loopt tot juni, maar verschillende landen willen dus verlenging. De olieprijs liep meteen na het akkoord op, maar in de afgelopen maanden daalde hij weer tot zo’n vijftig dollar per vat. In mei wordt een besluit genomen over eventuele verlenging van de productieafspraken, aldus de Wall Street Journal.

De olieminister van Koeweit, Issam A. Almarzooq, riep zondag de Oped-landen en de elf aangesloten niet-Opec-landen op zich aan de al gemaakte afspraken te houden. 94 procent van de afgesproken productievermindering werd gehaald, maar iedereen moet zich voor de volle honderd procent aan het plafond houden om de gewenste olieprijsstijging te krijgen, aldus Almarzooq. 

Bronnen
Telegraaf, 27 maart 2017: Langer rem op olieproductie
The Wall Street Journal, 26 maart 2017: OPEC Warns Members to Comply With Oil-Production Cuts
FluxEnergie, 1 december 2017: Hogere olieprijs en scepsis na akkoord Opec

Foto: Opec

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.