Meer vraag naar groene stroom uit Nederland

1607215-GroeneStroom3
15 juli 2016 – De vraag naar groene stroom uit Nederland is dusdanig toegenomen dat de prijs ervan is gestegen. Daarmee stijgt ook de waarde van GvO-certificaten en dat maakt groene stroomprojecten eerder rendabel bij de huidig stroomprijzen.

De SDE-plus subsidie op groene stroom vergoedt het verschil tussen de marktprijs en de kostprijs vanaf de voorspelde marktprijs voor stroom van 3 cent per kWh. Omdat de werkelijke marktprijs op dit moment vaak onder de 3 cent komt, is de hogere opbrengst van Nederlandse certificaten belangrijk voor de rentabiliteit van duurzame energieprojecten.

HIER Klimaatbureau liet door CE Delft de prijsontwikkeling voor GvO-certificaten onderzoeken.

Uit een persbericht van HIER Klimaatbureau
‘(…) De marktprijs voor Nederlandse windcertificaten was in 2015 bijna 0,27 eurocent per kWh, blijkt uit de analyse van onderzoeksbureau CE Delft. De prijs van buitenlandse certificaten is bijna twintig keer zo laag, maximaal 0,015 eurocent. Een meerprijs is van groot belang om groene stroom rendabel te maken bij de huidige lage stroomprijzen, als aanvulling op de subsidie.

Meer vraag naar groene stroom uit Nederland
HIER ziet de prijsstijging van groene stroom uit Nederland als een positieve ontwikkeling. In een eerlijke markt mag je immers verwachten dat een kwaliteitsproduct zoals groene stroom een iets hogere prijs heeft dan grijze stroom. Het is belangrijk dat deze ontwikkeling doorzet. Het HIER klimaatbureau roept Nederlanders die dat nog niet hebben gedaan, ook over te stappen op echt groene stroom. Hoe meer huishoudens overstappen, hoe duidelijker het signaal voor een eerlijke groene stroommarkt.

HIER actualiseert Groene stroom checker
Naar aanleiding van de onlangs gepubliceerde stroometiketten van energieleveranciers heeft HIER de Groene stroom checker geactualiseerd. In deze tool staat de samenstelling van alle groene stroomproducten die in Nederland aan consumenten worden aangeboden. Bijna alle energieleveranciers bieden inmiddels een echt groene stroomproduct aan.

‘Energiebedrijven moeten stoppen met het verkopen van sjoemelstroom’
Sible Schöne, directeur van het HIER klimaatbureau: “We zien dat de inspanningen voor een geloofwaardige groene stroommarkt resultaat opleveren. Maar we zijn er nog niet, want veruit de meeste Nederlandse huishoudens krijgen nog steeds stroom die is vergroend met buitenlandse certificaten. Deze certificaten worden tegen dumpprijzen ingekocht en dragen niet bij aan de uitbreiding van duurzame energieopwekking. Wij roepen energiebedrijven op om te stoppen met de verkoop van deze sjoemelstroom. Allereerst omdat consumenten recht hebben op een eerlijk groene stroomproduct, maar ook omdat een meerprijs voor groene stroom uit Nederland belangrijk is om de opwek ervan rendabel te maken.”

Groene stroom of sjoemelstroom: wat is het verschil?

Bronnen
HIER Klimaatbureau, 15 juli 2016: Groene stroom uit Nederland wordt meer waard
HIER Groene stroom checker

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.