Meerderheid nieuwe Zuid-Hollandse en Utrechtse woningen zonder gasaansluiting

Sinds 1 juli 2018 wordt in 56% van alle nieuwe woningbouwprojecten in de provincies Utrecht en Zuid-Holland geen aardgasaansluiting meer gevraagd. Dat meldt netbeheerder Stedin.

Het is voor het eerst dat bij Stedin meer aanvragen binnenkomen voor een nieuwbouwwoning zonder aardgas dan met. In 2017 werd nog maar 36% zonder aardgas opgeleverd. De plaatsen die procentueel het meest aardgasvrij bouwen zijn Spijkenisse met 100%, gevolgd door Wijk bij Duurstede (97%) en Rotterdam (93%).

Sinds 1 juli 2018 is de wettelijke verplichting van de distributienetbeheerders om nieuwbouwwoningen desgevraagd op hun aardgasnet aan te sluiten geschrapt. Dit omdat de Nederlandse overheid de ambitie heeft om alle woningen in 2050 van aardgas af te hebben. Toch is afgelopen kwartaal de bouw gestart van 1.939 nieuwe woningen verwarmd op aardgas. Dit kan omdat voor deze woningen een omgevingsvergunning was aangevraagd voor 1 juli. Eenmaal aangevraagd blijft deze vergunning onbeperkt geldig.

Hoeveel woningen er nog gebouwd gaan worden op basis van een oude vergunning is niet duidelijk. Stedin vermoedt dat het nog enkele jaren kan duren voordat 100% van de nieuwbouw toekomstbestendig wordt gebouwd.

De netbeheerder heeft alvast met gemeenten en provincies in zijn verzorgingsgebied afspraken gemaakt om met ontwikkelaars en bouwers in gesprek te gaan om vrijwillig af te zien van het recht op aardgas. “We zijn positief over de ingezette koers, maar het is niet uit te leggen dat er miljoenen geïnvesteerd worden om bestaande woningen van het aardgas af te krijgen, terwijl er tegelijkertijd nog nieuwe woningen met een gasaansluiting worden gebouwd,” zegt David Peters, chief transition officer bij Stedin.

Noodzaak aardgas herbekijken

Voor de drie eerste kwartalen van 2018 samen staat het gemiddelde op 58% met aardgas. Opvallend is ook: hoe groter het bouwproject is, hoe meer aardgasvrij. Waar er meer dan vijftig huizen tegelijk werden opgetrokken, werd 83% opgeleverd zonder aardgasaansluiting. Maar de grootste groep, nieuwbouwprojecten met tien tot vijftig woningen, scoorde met 36% beduidend lager. “Ook bij de ontwikkelaars van kleinere projecten blijven wij benadrukken: houd je plannen opnieuw tegen het licht,” aldus Peters. “Herbekijk nog eens of aardgas wel nodig is. Een koper heeft er echt meer aan als zijn huis meteen toekomstklaar wordt opgeleverd.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.