Megaclaim tegen de NAM voor waardedaling huizen in aardbevingsgebied

8 juni 2015 – Ruim 900 particulieren en 12 woningcorporaties eisen bij de rechtbank in Assen dat de NAM de waardedaling van huizen in het aardbevingsgebied vergoedt. Zij worden vertegenwoordigd door de Stichting WAG (Waardevermindering door Aardbevingen Groningen).

Stichting WAG wijst erop dat huiseigenaren niet alleen directe schade hebben, doordat hun huis beschadigd raakt door een beving. De dreiging van bevingen in het gebied laat de waarde van e huizen ook dalen. Onderzoeksbureau Ortec Finance stelde onlangs vast dat de huizenmarkt in het aardbevingsgebied achterblijft bij vergelijkbare gebieden elders. De prijs bleef 4 tot 6 procent achter en de huizen staan langer te koop. Particulieren huiseigenaren en woningcorporaties willen gecompenseerd worden voor de waardevermindering.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) De gedupeerden eisen in deze rechtszaak geen geldbedragen als schadevergoeding. Ze vragen de rechtbank de NAM als aansprakelijke partij te veroordelen tot vergoeding van schade. De precieze omvang van de schade moet daarna nog in afzonderlijke procedures worden vastgesteld. (…)’

De NAM compenseerde al 65 huiseigenaren na de verkoop van hun huis, zo meldt NRCQ. Stichting WAG pleit er nu voor dat de waardevermindering meteen wordt uitgekeerd, en niet pas na de verkoop.

NRCQ meldt nog dat de rechters in de zaak uit Overijssel komen.

Uit een bericht van NRCQ
‘(…)Verschillende medewerkers van de Rechtbank Noord-Nederland zijn zelf belanghebbende. Collega’s van de rechtbank zijn bij de stichting aangesloten, vertelt persrechter Wiebe Claus: “De persoonlijke betrokkenheid is te groot.” (…)’

RTV Noord zendt de zitting live uit.

Bronnen
NOS, 8 juni 2105: Megaclaim tegen NAM voor waardedaling huizen
NRCQ, 8 juni 2015: Zes vragen over de megazaak van huiseigenaren tegen de NAM
Dagblad van het Noorden, 8 juni 2015: Huizenbezitters bevingsgebied tegenover NAM
RTV Noord, 8 juni 2015: Rechtszaak tegen NAM live op RTV Noord
Website Stichting WAG

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.