Megaproject zonnepanelen bij staalbedrijf Tata Steel

Megaproject zonnepanelen bij staalbedrijf Tata Steel

19 november 2015 – Energieleverancier ‘Pure Energie’ gaat samen met Tata Steel het grootste dakgebonden zonnepanelenproject van Nederland realiseren. De komende twee jaar plaatst Pure Energie maar liefst 80.000 zonnepanelen op daken van diverse fabrieken van het staalbedrijf. 

.
Uit een persbericht van Pure Energie
‘(…) De totale capaciteit van de zonnepanelen is 22 MW. Dat is genoeg groene stroom voor 7000 huishoudens. Het zonnepanelenproject bij Tata Steel in IJmuiden is een van de grootste dakgebonden zonnepanelenprojecten op een bedrijventerrein ter wereld. In totaal wordt 25 hectare dakoppervlak van zonnepanelen voorzien. De zonnepanelen worden geleverd door Tata Power Solar, dat hiermee zijn grootste zonnepanelenproject ooit realiseert. De verwachte jaarlijkse opbrengst bedraagt 22 miljoen kilowattuur. De opgewekte energie wordt gebruikt voor de bedrijfsprocessen op de site.
Inmiddels is op het dak van de Koudbandwalserij 2 bij Tata Steel in IJmuiden een proefopstelling van de zonnepanelen geplaatst. In het voorjaar van 2016 starten Pure Energie en Tata Steel met het monteren van de duizenden zonnepanelen op het terrein.
“Tata Steel streeft ernaar om een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de samenleving”, aldus Hans Fischer, directeur van Tata Steel in IJmuiden en Chief Technical Officer van Tata Steel in Europa. “Met dit zonnepanelenproject leveren we een bijdrage aan het opwekken van duurzame energie in ons land. Ik hoop dat dit project tot navolging leidt elders in ons land en ook daarbuiten. Bij Tata Steel blijven we ons onverminderd inzetten om toonaangevend te zijn waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en zo laag mogelijk energieverbruik.”
Alfons Wispels, duurzaam ondernemer en oprichter van Pure Energie is blij met de samenwerking. “We zijn trots om als groenste energiebedrijf van Nederland samen te werken met Tata Steel en hen te helpen hun duurzame ambities te realiseren”.  (…)’

 

Uit een persbericht van Tata Steel
‘(…) De ingenieurs van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken en implementeren van proces- en productinnovaties om zo energie-efficiënt mogelijk te produceren en staalsoorten te leveren waarmee klanten producten kunnen maken die bijdragen aan het verduurzamen van de samenleving. (…) Ook op andere fronten maakt Tata Steel werk van duurzaamheid. Het staalbedrijf in IJmuiden verkent samen met partners uit de regio de mogelijkheid om restwarmte van het staalbedrijf elders in de regio toe te passen, in de industrie of voor het verwarmen van woningen. En samen met Schiphol en de Universiteit van Wageningen wordt gewerkt aan een proef om CO2 van de staalproductie te gebruiken om afvalwater om te zetten in algen die als visvoer kunnen worden gebruikt.
Het is bekend dat staal maken een energie-intensief proces is. Wat veel mensen niet weten is dat Tata Steel in IJmuiden door het omzetten van productiegassen in energie per saldo zelfs iets meer elektriciteit opwekt dan wordt gebruikt. Van de productiegassen wordt 45% in de nabijgelegen energiecentrale omgezet in elektriciteit. De overige 55% wordt op de site hergebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld kooksovengas ingezet om de plakkenovens van de Warmbandwalserij van energie te voorzien. (…)

 

Uit een bericht van Tubantia
‘(…) Voor [het Enschedese bedrijf] Pure Energie (55 werknemers) betekent het megaproject bij Tata Steel de doorbraak in zonneprojecten. Het bedrijf wordt er in één klap marktleider mee in Nederland. Het staalbedrijf zal de stroom gebruiken bij de productie. Nu haalt Pure Energie nog 95 procent van zijn omzet uit de verkoop van elektriciteit die wordt opgewekt met de 80 windmolens die het bedrijf bezit en exploiteert. (…)’

 

Bronnen
Pure Energie, 18 november 2015: Megaproject zonnepanelen bij staalbedrijf Tata Steel
Tata Steel, 18 november 2015: Megaproject zonnepanelen bij Tata Steel in IJmuiden
Tubantia, 18 november 2015: Pure Energie uit Enschede legt 80.000 zonnepanelen op dak Tata Steel
Foto: Pure Energie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.