‘Met alleen zon en wind gaan we het niet redden’

'Biomassa, want met alleen zon en wind gaan we het niet redden'

2 oktober 2015 – Energie uit biomassa verdient ‘eerherstel’, want met alleen zon en wind gaan we het niet redden. Dat vindt Frans Rooijers, directeur van onderzoeks- en adviesbureau CE Delft.

‘Op dit moment wordt er door veel partijen met een grote boog om biomassa heen gelopen, maar we zullen ook in de toekomst veel energie blijven gebruiken en dat lukt niet alleen met zon en wind.’ Dat schrijft Frans Rooijers in een column in Energie Actueel, uitgave van Energie-Nederland (de belangenorganisatie van alle energiebedrijven).

151002-RooijersUit de column
‘(…) Ook al zouden we het willen, met alleen zon en wind gaan we het niet redden om in onze toekomstige vraag naar energie voor warmte, elektriciteit en transport te voorzien. (…) [De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur concludeert] dat biomassa de grootste (hernieuwbare) energiebron wordt, groter dan zon, groter dan geothermie, zowel bij de genoemde scenario’s van het Internationale Energie Agentschap (IEA) als bij Greenpeace. De afgelopen jaren is de energietransitie met name versneld door de komst van grote hoeveelheden zon en wind. (…) Maar de bijdrage van zon en wind is ook in de toekomst te weinig om de gehele energievoorziening klimaatneutraal te laten worden. (…) Zelfs de elektriciteitsvoorziening (een kwart van de huidige energievraag) zal veel biomassa gebruiken, vooral om op momenten met weinig zon en wind in de vraag te voorzien. Dat zal ook bij grote overcapaciteit aan zon en wind toch nog 1.500 tot 2.000 uur per jaar zijn. En dan hebben we het nog niet over de energievraag voor industriële processen, voor de lage temperatuur warmtemarkt, voor transport en voor grondstoffen voor de chemie (‘feedstock’). We moeten niet de illusie hebben dat we de 3.000 PetaJoule fossiele brandstoffen van nu door efficiency reduceren tot maximaal 1.000 PJ die we zelf in Nederland kunnen produceren uit zon, wind en eigen biomassa. Alles boven die 1.000 PJ moeten we importeren en dan is biomassa de enige hernieuwbare optie. Hopelijk wordt zonne-energie zo goedkoop dat we daar zonnebrandstoffen mee kunnen maken, maar daar mogen we nog niet op rekenen. Biomassa dus, en zelfs als het maar de helft is van onze huidige fossiele import, dan nog is dat een gigantische verandering. (…)

Meervoudige verwaarding (zowel waarde voor energie, als voor grondstoffen als beperking van schadelijke emissies), naast duurzame productie van de biomassa, zijn de kernwoorden voor een verantwoord biomassagebruik. Hoe we dat met alle partijen gaan concretiseren, dat is de grote uitdaging voor de komende jaren. (…)’

Bronnen
Energie Actueel, 1 oktober 2015: ‘Energie in 2050, de prominente rol van biomassa’
Foto 1: Biobrandstof (foto Paul Tolenaar)
Foto 2: Frans Rooijers (foto Energie Actueel)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.