‘Met een noodwet wél op tijd meer windenergie vanaf zee’

‘Met een noodwet wél op tijd meer windenergie vanaf zee’

7 januari 2016 – Wanneer minister Kamp (EZ) nú een noodwet laat maken kunnen de nieuwe windmolens op zee wél op tijd draaien. Dat zegt energierecht-jurist Roland de Vlam in de Volkskrant.

Het torpederen van de wet Stroom door de Eerste Kamer zou volgens minister Kamp de inzet van windenergie vanaf zee een vertraging van een half jaar opleveren, omdat de positie TenneT als netbeheerder op zee nu nog niet wettelijk geregeld is. En daardoor loopt de uitvoering van het Energieakkoord gevaar.

Uit het bericht van de Volkskrant
‘(…) Maar dat beeld is veel te somber, stelt De Vlam, werkzaam bij advocatenkantoor Loyens & Loeff. ‘Als het nodig is, heeft Economische Zaken binnen tweeënhalve maand een noodwet. (…) In dit geval zou de noodwet niet eens omstreden zijn, zegt De Vlam, omdat alleen de PVV tegenstander is van de aanleg van windparken op zee. De Raad van State hoeft er geen gloednieuw advies over te geven en de wettekst kan volgens de energiejurist in een mum in de huidige wet worden geplakt. ‘Als ik er vanavond mee begin, is dat morgenochtend klaar. Het moeilijkste werk is al gedaan.’ (…) ‘Als men tempo maakt, kan de noodwet vóór april klaar zijn; kan de tender [voor het windpark Borssele] op 15 april worden geopend en op 15 mei zijn voltooid. Dat zou nog net op tijd zijn voor de tweede tender, die in het najaar is gepland.'(…)’

Tegenover de Volkskrant zeggen TenneT en de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) dat met een snelle actie van EZ de vertraging nog is in te lopen.

 

Bronnen
De Volkskrant, 7 januari 2016: Windmolens kunnen er op tijd staan
Foto: het reeds in 2008 gerealiseerde Prinses Amalia windpark, voor de kust van IJmuiden (foto: Eneco)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.